Fost agent CIA primeşte 3 ani şi şase luni închisoare pentru dezvăluirea de informaţii secrete unui reporter al New York Times

Jeffrey Sterling. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.05.2015

Un fost agent CIA a fost condamnat luni la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru divulgarea de informaţii secrete unui reporter al publicaţiei New York Times, în legătură cu un efort eşuat al SUA de a submina programul de arme nucleare al Iranului, a declarat Departamentul american de Justiţie.

Jeffrey Sterling, un bărbat de culoare în vârstă de 47 de ani şi agent CIA în perioada 1993-2002, a compărut în faţa unui tribunal federal din Alexandria (Virginia), în apropiere de Washington dar nu a menţionat dacă doreşte să facă apel, conform Agerpres.

Sterling, acuzat în decembrie 2010 şi arestat în ianuarie 2011, a fost găsit vinovat pentru divulgarea de informaţii sensibile pentru securitatea naţională şi pentru obstrucţionarea justiţiei.

Departamentul de Justiţie a declarat că, în 2003, Sterling a oferit informaţii despre un program clandestin unui reporter de la New York Times.

Reporterul, James Risen, s-a luptat ani de zile pentru a evita să depună mărturie în acest caz, susţinând că nu îşi poate dezvălui sursele. În cele din urmă, el a apărut în instanţă, dar a răspuns doar la întrebări de bază despre cartea sa din 2006, "State of War"("Stare de Război”), în care a descris operaţiunea din Iran, conform Business Insider.

Condamnarea lui Sterling a fost o victorie pentru Departamentul de Justiţie sub administraţia Obama, care a fost puternic criticată de jurnalişti pentru judecarea agresivă a angajaţilor guvernamentali care divulgă informaţii sensibile fără autorizaţia necesară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor