Fost comandant NATO ridiculizează apelurile lui Macron pentru o armată UE

Soldaţi polonezi din trupele NATO
Soldaţi polonezi din trupele NATO (Sean Gallup/Getty Images *)

Fostul comandant al NATO Richard Shirreff a criticat apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei armate a Uniunii Europene şi a afirmat că o astfel de mişcare va fi “imposibilă”, potrivit Express.co.uk.

Richard Shirreff, în prezent ofiţer pensionat din armata britanică, a declarat că o armată UE nu poate fi creată fără un Guvern European suveran. Shirreff, care a fost adjunct al Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa în perioada 2011-2014, a precizat că preşedintele francez are “dreptate” în privinţa adoptării unei abordări unificate la problemele legate de apărare şi securitate.

Dar el a avertizat: “Cred că trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu discuţiile iresponsabile legate de o armată europeană.”

“O armată este o forţă armată constituită legal şi care operează sub autoritatea unui Guvern suveran.”

“Aşadar, dacă acceptaţi acea definiţie, noţiunea unei armate europene este imposibilă până când şi doar dacă va exista un Guvern European suveran, care în mod clar nu există. Şi cred că [formarea unui astfel de guvern] este departe”.

În plus, Shirreff, a adăugat: “Trebuie să existe o multi-naţionalitate. Şi, bineînţeles, există. Se poate descurca singură Europa? Nu, nu poate”, adăugând că securitatea şi apărarea europeană depinde de implicarea americanilor.

“[Implicarea americanilor] este vitală pentru Europa şi, bineînţeles, securitatea şi apărarea europeană este la fel de vitală pentru securitatea şi apărarea americană”.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a criticat apelurile lui Macron pentru o armată UE, în unele mesaje postate în această lună pe Twitter.

De asemenea, Trump a atacat ratingurile de popularitate ale preşedintelui francez şi a susţinut că francezii ar fi vorbit limba germană dacă nu erau Statele Unite.

Trump a scris: “Emmanuel Macron sugerează construirea propriei armate pentru a proteja Europa împotriva SUA, a Chinei şi Rusiei. Dar a fost vorba de Germania în cele două războaie mondiale. Cum s-a descurcat Franţa? Ei au început să înveţe limba germană în Paris înainte să intervină SUA. Plătiţi pentru NATO sau nu plătiţi!”

Preşedintele francez a sugerat pentru prima dată ideea unei “armate europene” după ce a afirmat că Europa a devenit o “victimă” a politicilor externe, îndreptându-şi criticile împotriva Washingtonului.

Liderul francez a declarat recent într-un interviu la postul de radio Europe 1: “Trebuie să ne protejăm de China, Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii. Nu îi vom proteja pe europeni decât dacă decidem să avem o armată europeană adevărată”.

Macron a mai adăugat: “Când îl văd pe preşedintele Trump că anunţă retragerea dintr-un tratat major privind dezarmarea, care a fost încheiat după criza rachetelor ce a lovit Europa în anii 1980, cine este principala victimă? Europa şi securitatea ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe