Foşti ofiţeri CIA, după Pentagon Leaks: Aliaţii îşi pierd încrederea. E greu să ne încredinţeze secretele dacă nu le putem proteja

Versiunea chineză a "Pentagonului", un mall din Shanghai, a cărui construcţie se spune că a costat 200 de milioane USD
Versiunea chineză a "Pentagonului", un mall din Shanghai, a cărui construcţie se spune că a costat 200 de milioane USD (Captură video youtube)

Scurgerea jenantă de documente strict secrete ale Pentagonului a pus în pericol metodele de funcţionare a serviciilor de informaţii, a expus strategia americană şi a subminat încrederea aliaţilor SUA, afirmă foşti oficiali ai Departamentului Apărării, potrivit unui material publicat de CNBC.

Declaraţiile vin după ce autorităţile americane l-au arestat joi pe Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, un membru de rang inferior al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, acuzat că ar fi autorul neplăcutului eveniment şi care este acum anchetat cu privire la scurgerea de informaţii.

Controlul Americii asupra celor mai valoroase secrete ale sale a fost pus sub semnul întrebării pe fondul consecinţelor celei mai dăunătoare scurgeri de la scurgerea de informaţii a lui Edward Snowden, în urmă cu peste un deceniu.

"Este dificil să ne încredinţezi secretele tale dacă nu le putem proteja", a declarat Bill Lynn, fost adjunct al secretarului american al Apărării în timpul preşedintelui Barack Obama, care în prezent ocupă funcţia de director executiv al Leonardo DRS.

Ansamblul de documente clasificate, care au apărut pentru prima dată pe site-ul de socializare Discord luna trecută, a dezvăluit detalii uimitoare despre spionajul american privind acţiunile de război ale Rusiei în Ucraina şi informaţii secrete despre puterea de luptă a Ucrainei, potrivit reportajului NBC News.

"Le oferă ruşilor o perspectivă asupra modului în care colectăm aceste informaţii, ceea ce pune în pericol aceste surse", a declarat Lynn.

"Devastator" pentru aliaţii americani

Breşa majoră de securitate conţinea, de asemenea, colectarea de informaţii despre aliaţii americani, inclusiv Coreea de Sud şi Israel.

"Este devastator pentru aliaţii noştri să vadă că acest tip de informaţii sunt divulgate. A fost împărtăşit prea mult... [..]

În serviciile de informaţii există întotdeauna o intenţie de a furniza informaţiile persoanelor care au nevoie de ele, astfel încât să poată fi folosite, iar apoi de a le proteja de divulgare. În mod evident, în acest caz, nu am făcut suficient pentru a o proteja", a spus Lynn.

"Neglijenţă şi incompetenţă"

Natura scurgerii de informaţii - şi dezvăluirile potrivit cărora unele dintre documente ar fi putut fi divulgate timp de un an înainte ca Departamentul american al Apărării să se prindă de situaţie - face ca guvernul SUA să pară nesigur şi incompetent, a declarat un fost ofiţer CIA pentru sursa citată.

"Faptul că un puşti de 21 de ani a avut acces la acest tip de material? Aliaţii noştri ne văd ca fiind neglijenţi şi incompetenţi", a declarat Marty Martin, care a lucrat mai mulţi ani în cadrul Senior Intelligence Service al CIA, precum şi în cadrul NSA şi al armatei americane.

Casa Albă a răspuns la întrebările care evidenţiază această îngrijorare, spunând că Pentagonul a restricţionat şi mai mult accesul la informaţii sensibile şi că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Însă Martin - care a condus echipa CIA care l-a depistat pe Osama bin Laden şi pe numeroşi alţi agenţi Al-Qaeda - consideră că mediul care a permis o astfel de breşă a fost provocat chiar de guvern.

"În 2002-2003, în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001, a existat o mare presiune din partea DoD, a DNI (Directorate of National Intelligence) şi a Congresului pentru ca toate datele de informaţii să fie combinate", a povestit Martin, descriind îngrijorarea sa de la acea vreme că acest lucru ar permite un acces mult prea mare la materiale extrem de sensibile.

Mulţi membri ai guvernului american au considerat că lipsa schimbului de informaţii între agenţi înainte de atacurile de la 11 septembrie a făcut ca ţara să fie luată prin surprindere şi nepregătită. Prin urmare, politica a fost schimbată pentru a spori schimbul de informaţii.

"Un dezastru total"

Martin consideră că această abordare a dus la breşa de informaţii cu care se confruntă acum SUA.

"Aşa că toate bazele de date au fost combinate, iar acum un tip de 21 de ani din nenorocita de Gardă Naţională are acces la secretele operaţionale ale CIA. Bijuteriile coroanei informaţiilor ultrasecrete de la Washington au devenit ca un mic joc.

Un tip de la Pentagon care numără tancuri nu trebuie să aibă acces la informaţii sensibile de contraterorism sau la informaţii operaţionale de la CIA.

Este un dezastru total", a spus Martin care a adăugat că, pentru alianţele internaţionale, consecinţa este gravă.

"Aliaţii noştri nu pot avea încredere în noi... De aceea, în Orientul Mijlociu, ei vorbesc cu chinezii. Iar saudiţii vorbesc cu Iranul. De ce? Există un vid de leadership american", afirmă el.

Credibilitatea SUA este în pericol?

Chiar şi în condiţiile în care în ultimii ani a crescut schimbul de informaţii între agenţiile americane, observatorii sunt încă nedumeriţi de faptul că un astfel de angajat de rang inferior ar avea acces la rapoartele CIA.

"Cum poate un tânăr ANG (Garda Naţională Aeriană) ... să aibă un astfel de acces? Cum poate acest puşti să aibă aceste informaţii stând într-o bază ANG din Cape Cod? Cum a putut (1) să le tipărească (2) să le ia acasă?", a declarat un executiv american din industria de apărare, vorbind sub anonimat din cauza restricţiilor profesionale.

"În mod ciudat, unul dintre documente este un document intern al CIA - fiind intern, nu ar fi fost niciodată diseminat altor agenţii, nici măcar în cadrul comunităţii de informaţii. Cum de s-a aflat asta?", a spus acesta, referindu-se la documentele scurse.

Sursa citată afirmă că nu a verificat autenticitatea documentelor, dar guvernul american le tratează ca fiind autentice şi avertizează că unele par să fi fost modificate.

Executivul s-a întrebat cum de un server al Gărzii Naţionale Aeriene ar avea acces la rapoartele CIA.

"Pur şi simplu nu sunt convins că o bază ANG are acces la acest tip de documente. Aşa că mă întreb dacă nu cumva au fost adăugate şi alte documente", a spus acesta.

În mod crucial, a spus el - reluând îngrijorările lui Martin - scurgerea de informaţii dăunează credibilităţii SUA şi încrederii în rândul alianţelor. El a indicat spre dosarele care au făcut obiectul scurgerilor de informaţii, unele dintre ele văzute de el, care descriu o imagine sumbră a perspectivelor viitoare ale Ucrainei în luptă.

"Punctul cheie nu este cu adevărat cel care a divulgat informaţiile. Este faptul [că] într-un fel aceste documente au ajuns acolo, care spun practic, în general, ceea ce profesioniştii ştiau de luni de zile: Ucraina nu va câştiga probabil războiul", a argumentat executivul, adăugând că lucrează cu ucrainenii.

Kievul nu este deloc de acord cu o astfel de poziţie, exprimându-şi încrederea constantă în capacitatea forţelor sale de a-i învinge pe ruşi, cu condiţia ca acestea să continue să primească un flux constant de sprijin militar occidental.

"Atâta timp cât continuăm să spunem public tuturor că 'Rusia va pierde foarte curând', ne pierdem credibilitatea. Şi acesta este motivul pentru care India, Africa, Orientul Mijlociu etc. îşi urmăresc propriile politici şi au propriile reţele de informaţii", a susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe