Fostul premier israelian Barak aparent confirmă pe Twitter existenţa arsenalului nuclear al Israelului

Ehud Barak
Ehud Barak (Wikipedia.org)

Într-un faux pas major în relaţiile americano-israeliene, fostul prim-ministru israelian Ehud Barak a recunoscut pe Twitter existenţa arsenalului de arme nucleare al ţării - apoi a şters tweet-ul, probabil după ce şi-a dat seama că a încălcat practica de lungă durată americano-israeliană de a pretinde că arsenalul nu există, relatează Zero Hedge.

Tweetul de marţi al lui Barak a abordat îngrijorările tot mai mari legate de prezenţa tot mai mare a facţiunilor ultranaţionaliste şi ultrareligioase în guvernul israelian. De exemplu, ministrul de finanţe Bezalel Smotrich şi partidul său, Sionismul Religios, aspiră în mod deschis să transforme Israelul într-o teocraţie.

Barak a scris:

"În conversaţiile dintre israelieni şi oficiali diplomatici occidentali, se ridică îngrijorări profunde cu privire la posibilitatea ca, în cazul în care lovitura de stat din Israel reuşeşte, o dictatură mesianică - care posedă arme nucleare şi care doreşte cu fanatism o confruntare cu Islamul centrată pe Muntele Templului - să fie instaurată în inima Orientului Mijlociu."

Graţie, în parte, dezvăluirilor făcute în 1986 de un fost tehnician nuclear, se ştie pe scară largă că Israelul deţine un arsenal nuclear, pe care o estimare îl evaluează la 90 de focoase.

Cu toate acestea, Israelul nu a aderat niciodată la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Este doar una dintre cele cinci ţări din lume care nu au făcut acest lucru, alături de Coreea de Nord, India, Pakistan şi Sudanul de Sud.

Această combinaţie de fapte înseamnă, potrivit Zero Hedge, că fiecare dolar de ajutor american acordat Israelului încalcă legea americană.

După cum explică Brian McGlinchey la Stark Realities:

"Ajutorul SUA pentru Israel [este] ilegal în conformitate cu Amendamentul Symington din 1976, care interzice asistenţa economică şi militară pentru ţările care achiziţionează tehnologie de reprocesare nucleară fără a se supune garanţiilor şi inspecţiilor internaţionale".

Israelul nu a recunoscut niciodată oficial puterea sa nucleară, iar guvernul Statelor Unite favorizează politica Israelului de aşa-numită "ambiguitate nucleară".

Cu toate acestea, au existat mai multe ocazii în care documente sau oficiali americani au recunoscut acest lucru, de obicei fie sub interogatoriu, fie în comunicări despre care credeau că vor fi ţinute secrete.

De exemplu, într-un e-mail din 2015 adresat fostului secretar de stat Hillary Clinton şi publicat de Wikileaks, un asistent al acesteia a declarat:

"Ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe liderii militari israelieni - dar despre care nu pot vorbi - este pierderea monopolului nuclear".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe