Fostul preşedinte brazilian Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei după ce i-a fost confiscat paşaportul

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Getty Images)

Fostul preşedinte brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a stat două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după ce poliţia federală i-a confiscat paşaportul şi a arestat doi foşti colaboratori suspectaţi de plănuirea unei lovituri de stat, a declarat luni avocatul lui Bolsonaro, potrivit Reuters.

Şederea lui Bolsonaro în perioada 12-14 februarie la ambasada Ungariei a fost raportată pentru prima dată de New York Times, pe baza unor înregistrări ale camerelor de securitate din interiorul ambasadei.

Episodul ridică semne de întrebare cu privire la planurile fostului preşedinte, care se confruntă cu mai multe anchete penale în Brazilia, mai mulţi membri ai cercului său apropiat fiind deja în închisoare. Poliţia braziliană nu ar putea aresta un politician cazat la o ambasadă străină.

Avocatul lui Bolsonaro, Fabio Wajngarten, a declarat pe reţelele de socializare că fostul preşedinte a petrecut două zile găzduit la ambasada Ungariei "pentru a menţine contactul cu oficialii ţării prietene" şi "a primi actualizări privind peisajul politic al ambelor naţiuni".

"Orice alte interpretări care merg dincolo de informaţiile furnizate aici sunt în mod clar fictive, fără legătură cu realitatea faptelor şi sunt, practic, doar o altă ştire falsă", a scris Wajngarten.

Luni seară, Ministerul de Externe al Braziliei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a clarifica motivele care au stat la baza şederii lui Bolsonaro la ambasadă.

Ambasada Ungariei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. New York Times a declarat că avocatul lui Bolsonaro a refuzat să comenteze raportul lor, dar un oficial al ambasadei, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a confirmat planul de a-l găzdui pe fostul preşedinte.

Bolsonaro are relaţii bune cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Bolsonaro l-a numit pe Orban "fratele" său în timpul unei vizite din 2022 în Ungaria, iar cei doi s-au întâlnit anul acesta la Buenos Aires, în timpul inaugurării noului preşedinte de dreapta al Argentinei, Javier Milei.

Poliţia a confiscat paşaportul lui Bolsonaro pe 8 februarie şi l-a acuzat că a editat un proiect de decret pentru a anula rezultatele alegerilor din 2022, că a făcut presiuni asupra şefilor militari pentru a se alătura unei tentative de lovitură de stat şi că a complotat pentru a încarcera un judecător al Curţii Supreme.

Anul trecut, o instanţă braziliană a decis ca Bolsonaro nu este eligibil pentru o funcţie politică până în 2030 pentru că a răspândit dezinformări electorale în timpul alegerilor din 2022.

În urmă cu două săptămâni, foştii şefi ai armatei şi forţelor aeriene ale Braziliei au confirmat că Bolsonaro a discutat despre proiectul de decret pentru a împiedica transferul de putere după vot.

La 19 martie, poliţia federală l-a acuzat, de asemenea, de fraudă în dosarele sale de vaccinare, deschizând uşa unor acuzaţii penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe