Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a fost condamnat la moarte

Preşedintele Mohamed Morsi la Adunarea Generală a ONU, 26 septembrie 2012, New York (Spencer Platt / Getty Images)
Andrei Popescu
16.05.2015

Un tribunal din Cairo l-a condamnat la moarte, sâmbătă, pe fostul preşedintele islamist al Egiptului, Mohamed Morsi, răsturnat de armată în 2013, pe fondul protestelor masive împotriva guvernului său, informează aljazeera.com.

Condamnarea lui Morsi şi a altor 105 persoane, dintre care unii sunt membri marcanţi ai mişcării sale Frăţia Musulmană, va fi trimisă pentru confirmare Marelui Muftiu, cea mai înaltă autoritate religioasă din Egipt, care va pronunţa decizia finală pe 2 iunie.

Inculpaţii sunt acuzaţi de colaborare cu grupul palestinian islamist Hamas şi cu cel libanez Hezbollah cu scopul de a pătrunde în câteva închisori din Egipt şi a facilita evadarea lui Morsi şi altor persoane.

Pedeapsa cu moartea, cea mai dură la care se putea aştepta Mohamed Morsi, nu este însă una definitivă, aceasta putând fi contestată cu apel.

Autorităţile egiptene au interzis Frăţia Musulmană a lui Morsi, declarându-o grupare teroristă, şi au arestat deja mii de susţinătorii ai săi.

Într-un alt proces deschis pentru acuzaţii de spionaj care s-a încheiat joi, Morsi a fost scutit de pedeapsa cu moartea însă 16 dintre acuzaţi nu au fost la fel de norocoşi. Ei au fost acuzaţi că au conspirat cu gruparea Hamas şi cu Iranul pentru a destabiliza Egiptul.

Luna trecută, un tribunal l-a condamnat pe Morsi şi alţi 12 inculpaţi la 20 de ani de închisoare pentru că o comandat arestarea şi torturarea protestatarilor în ciocnirile din faţa palatului prezidenţial în decembrie 2012. Instanţa l-a achitat pe fostul preşedinte de acuzaţiile de crimă pentru care ar fi fost pedepsit cu pedeapsa cu moartea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor