Fuga avocatului orb este o oportunitate pentru premierul chinez de a-l înlătura pe ţarul securităţii

Activistul orb pentru drepturi civile Chen Guangcheng (S) şi premierul chinez Wen Jiabao (D)
Activistul orb pentru drepturi civile Chen Guangcheng (S) şi premierul chinez Wen Jiabao (D) (The Epoch Times, and Feng Li / Getty Images)

Chen Guangcheng a scăpat în mod miraculos din arest la domiciliu din provincia Shandong, în ultima săptămână din luna aprilie. Ştirile legate de evadarea îndrăzneaţă a apreciatului avocat orb au trimis unde de şoc în întreaga lume. Se poate anticipa că efectul acestui incident asupra lui Zhou Yongkang, şeful securităţii interne din China, va fi la fel de mare ca efortul depus în persecutarea lui Chen.

Zhou Yongkang este principala autoritate responsabilă pentru persecutarea lui Chen. De la eliberarea lui Chen din închisoare, în 2010, agenţii mass-media importante, printre care Le Monde, The New York Times şi CNN, au încercat sa îl intervieveze pe Chen. Orice încercare a eşuat. Echipamentele jurnaliştilor au fost confiscate sau deteriorate, iar reporterii au fost ameninţaţi sau bătuţi de personalul de securitate. Christian Bale, actorul premiat de Academie, a fost agresat când a încercat sa îl viziteze pe Chen, pe 14 decembrie 2011.

Astfel de acte oferă imagini neplăcute în legătură cu China. Reporterii internaţionali au chestionat oficialii de la Ministerul de Externe din China. Oficialii locali, sau chiar Ministerul Securităţii Publice, nu au autoritatea de a ordona agresarea reporterilor străini şi a starurilor de cinema. O astfel de directivă ar trebui să vină de la cineva cu putere deasupra Ministerului Afacerilor Externe. Zhou Yongkang, ca secretar al Comitetului pentru afaceri politice şi legislative şi un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, a avut o astfel de putere.

Se poate spune că persecuţia lui Zhou l-a transformat pe Chen într-o celebritate internaţională. Mulţi internauţi chinezi au încercat să-l viziteze pe Chen. Activişti pentru drepturile omului din mai multe provincii au încercat să-l viziteze, dar accesul le-a fost blocat sau au fost bătuţi. Manevrarea cazului de către Zhou l-a făcut celebru pe Chen, atrăgând atenţia mai multor suporteri din China şi din străinătate.

Chen a scăpat în mod miraculos şi a expus persecuţia suferită de el, un orb, şi efectuată de poliţie şi de personalul de securitate. Mama şi fiica lui au fost bătute. Osul frunţii nevestei lui a fost spart, iar rinichii ei au fost afectaţi sever de atâtea bătăi.

O astfel de violenţă înfurie pe oricine are conştiinţă. Chinezii consideră lovirea unui orb, blestemarea unui surd şi bătăile aplicate femeilor drept cele mai josnice acte. Zhou este direct responsabil pentru acestea.

Într-o înregistrare video, Chen l-a îndemnat pe premierul chinez, Wen Jiabao, să facă dreptate în cazul lui. El l-a rugat pe Wen să îi investigheze personal pe oficialii locali, care în mod repetat au pătruns în casa lui şi i-au bătut pe el şi pe soţia sa, şi să afle cine a dat ordinul pentru bătăi şi cine a luat aceste decizii. El doreşte ca acest caz să fie soluţionat în conformitate cu legea.

De asemenea, Chen i-a cerut lui Wen să îi asigure siguranţa familiei. "Cât timp sunt liber, sunt îngrijorat că din cauza mea, mama, soţia şi copiii mei vor cădea pe mâini rele", a spus Chen.

Cererea finală a lui Chen a fost ca Wen să identifice sursa de bani folosită pentru a-l reţine pe el şi pe familia lui. "Oamenii nu înţeleg toate aceste acte ilegale şi dacă acestea au fost cauzate de abuzul ilegal de putere al oficialilor locali de partid, sau comandate de conducerea centrală a Partidului Comunist Chinez. Sper că veţi oferi publicului un răspuns în curând", a afirmat Chen.

Toate cererile lui Chen îl vizează direct pe Zhou Yongkang.

Hu Jia, Washington Post, şi ChinaAid, un ONG pentru drepturile omului şi cele religioase, au declarat că Chen se află în Ambasada SUA din Beijing. Dacă acest lucru este adevărat, atunci Statele Unite nu mai pot păstra tăcerea.

Wang Lijun este un funcţionar crud şi nedrept, astfel încât Statele Unite au avut o justificare morală şi juridică să nu îi ofere azil, atunci când acesta a fugit la consulatul din Chengdu, în februarie. Însă Chen este un apărător eroic al drepturilor omului, care a fost persecutat pentru o lungă perioadă de timp. Oferirea de azil ar fi o opţiune adecvată.

Între timp, Wen se poate folosi de cazul lui Chen pentru a expune şi mai multe din crimele lui Zhou Yongkang, acesta fiind deja implicat într-un scandal legat de o presupusă încercare de lovitură de stat şi pe punctul de a fi demis.

Wen se poate folosi de această oportunitate şi de presiunea SUA, pentru a îmbunătăţi imaginea regimului chinez, prin înlăturarea lui Zhou Yongkang. Acesta ar fi un câştig triplu: pentru SUA, pentru Chen şi pentru Wen.

Evadarea lui Chen din Dongshigu pare să fi venit la momentul oportun.

Detenţia şi abuzul asupra lui Chen şi a familiei sale sunt doar un exemplu din nenumăratele crime comise de Zhou. Crimele lui Zhou sunt mult mai mari şi mai numeroase decât cele ale lui Bo Xilai, astfel încât finalul lui se poate să fie şi mai rău.

Citiţi articolul în original.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii