Furtul secolului din băncile RM: Credite de milioane – gaj de doi bani

(photos.com)
Maria Maevschi
16.05.2015

În dimineaţa zilei de 15 mai, s-au desfăşurat opt percheziţii la directorii a şase firme care au beneficiat de credite de la Banca de Economii şi două companii de evaluare. În perioada 2009-2012, agenţii economici ar fi contractat de la bancă mai multe credite în sumă totală de peste 700.000.000 de lei, iar companiile de evaluare ar fi supraestimat valoarea bunurilor puse în gaj.

În urma acţiunilor de urmărire penală, procurorii şi ofiţerii CNA l-au reţinut pe unul dintre beneficiarii creditelor de la BEM. Acesta ar fi intrat în posesia a 2.800.000 de dolari punând în gaj o serie de imobile la un preţ cu mult sub suma creditului acordat.

Procurorii în dosarele fraudei de la BEM şi BS îi consideră vinovaţi şi pe alţi doi membri ai Consiliului de Administraţie al Băncii Sociale. Acum, urmează recuperarea prejudiciului creat, punându-se sechestre pe bunurile care vor fi identificate că ar aparţine agenţilor vizaţi.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în prezent în instanţă se află 8 cauze penale ce vizează acordarea creditelor neperformante de către BEM.

Amintim că, săptămâna trecută fostul preşedinte al Băncii de Economii, Ilan Shor, a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie, iar pe 8 mai, Judecătoria Buiucani l-a plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, decizie contestată mai apoi de procurori la Curtea de Apel.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor