Furtuna tropicală Jangmi zguduie Filipinele: 31 de morţi, alunecări de teren şi inundaţii



Rezidenţi ai provinciei Misamis Oriental din sudul Filipinelor încearcă să se refugieze din calea ploilor şi inundaţiilor aduse de furtuna tropical Jangmi, 29 decembrie 2014.
Rezidenţi ai provinciei Misamis Oriental din sudul Filipinelor încearcă să se refugieze din calea ploilor şi inundaţiilor aduse de furtuna tropical Jangmi, 29 decembrie 2014. (Erwin Mascarinas/AFP/Getty Images)

Inundaţiile şi alunecările de teren provocate de Furtuna Tropicală Jangmi din Filipine au ucis cel puţin 31 de oameni, iar cel puţin alţii 7 sunt daţi dispăruţi, a raportat AP. Mii de oameni au fost evacuaţi în timp ce furtuna s-a îndreptat spre nord-vest deasupra insulelor, aducând ploi torenţiale şi vânturi de până la 80 km la oră.

Majoritatea victimelor au fost raportate marţi în insulele centrale şi estice, incluzând zonele care au fost devastate anul trecut de Taifunul Haiyan, care a ucis peste 6.300 de oameni. Cinci cadavre au fost recuperate dintr-o casă îngropată de o alunecare de teren în oraşul Tanauan, provincia estică Leyte.

Victimele de marţi au inclus şi 12 oameni blocaţi în 2 autovehicule şi în 6 case cuprinse de o alunecare de teren care a avut loc în apropiere de oraşul estic Catbalogan.

Furtuna, cunoscută local ca Seniang, a ajuns în dimineaţa zilei de luni pe coasta estică a insulei Mindanao, cea mai sudică insulă a Filipinelor. Inundaţiile din Mindanao au distrus câteva autostrăzi şi poduri. Centrele de evacuare, pline cu mii de oameni care căutau adăpost, au fost inundate la rândul lor.

Apoi, Jangmi s-a îndreptat spre nord-vest deasupra insulelor Visayas, situate în Marea Visayan. Totuşi, cele mai grele ploi au fost simţite în centrul Filipinelor, conform website-ului meteorologic Weather.com.

Mările agitate au blocat luni aproape 13.400 de oameni pe insule, unde feriboturile sunt un mijloc de transport principal. Avertizările meteo au rămas în vigoare şi în cursul zilei de marţi, în timp ce furtuna s-a îndreptat spre Marea Chinei de Sud.

De asemenea, meteorologii s-au aşteptat ca furtuna să treacă de Filipine până de Anul Nou.

Conform Centrului Goddard pentru Zboruri Spaţiale al NASA, furtuna tropicală Jangmi ar putea ajunge până sâmbătă în sudul Tailandei şi în nordul Malaeziei, care se confrunta în această perioadă a musonilor cu cele mai grave inundaţii din ultimii 30 de ani. Circa 219.000 de persoane au fost evacuate din calea apelor de inundaţie în Malaezia.

Peste 3,9 milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în noiembrie 2013 după ce Taifunul Haiyan a lovit insulele filipineze. Zeci de mii de oameni au fost răniţi în timpul furtunii, considerată în general ca fiind una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit vreodată Filipinele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe