Furtunile de gheaţă au ”paralizat” sud estul Statelor Unite – 700.000 de case fără curent

Carolina de Nord, New York, 12 februarie. (Lance King / Getty Images)
P. P.
14.02.2014

Furtuna de zăpadă amestecată cu gheaţă adusă de frontul de aer arctic a început joi să îşi croiască drum înspre nordul Statelor Unite lăsând în urma sa peste 700.000 de case fără curent electric, şcoli închise, şosele blocate, zboruri anulate şi cel puţin 15 decese, notează Reuters.

Cel mai rău afectate de pana de curent sunt statele Georgia şi Carolina de Sud, însă Washington, Carolina de Nord, Florida, New Jersey şi Atlanta sunt şi ele pe lista zonelor afectate de zăpezi. Pentru vineri, în Carolina de Nord şi Maine staţiile meteo au emis o avertizare cu ”furtună de zăpadă”.

Numărul locuinţelor rămase fără curent a fost estimat la 742.603 şi continuă să crească în timp ce valul de aer rece îşi continuă drumul spre nord, conform Departamentului de Energie.

De la începutul ninsorilor amestecate cu gheaţă şi vânturi puternice, autorităţile din sud-estul Statelor Unite au pus decesul a 15 persoane pe seama condiţiilor meteorologice. Conform centrelor meteorologice, această furtună de zăpadă este cea mai gravă din această iarnă ce a lovit estul ţării.

Şcolile din Washington, Georgia, Carolina de Sud şi Maryland au fost închise, iar o serie de audieri prevăzute în Senat au fost anulate. Pentru a face faţă situaţiei de criză, au fost constituite centre de coordonare la nivel naţional în oraşele Washington şi Atlanta. Acestea pun la dispoziţie victimelor, aflate în situaţii critice din cauza intemperiilor, generatoare, raţii, apă şi pături.

Transportul de-a lungul coastei estice a fost, în mare, blocat iar Staţia Meteo Naţională (NWS) a îndemnat populaţia să nu plece la drum decât dacă este ”strict necesar”.

”Sunt aşteptate ninsori şi urmează să îngreuneze deplasarea. Dacă este necesar să porniţi la drum, luaţi o lanternă în plus, apă şi hrană în maşină”, s-a precizat în comunicatul emis de NWS

Miercuri, aproximativ 7.000 de zboruri aeriene au fost anulate pe teritoriul Statelor Unite, iar pentru joi erau anunţate alte 4.100 de zboruri. Aproximativ 1.000 de persoane au fost obligate să-şi petreacă noaptea în Aeroportul Charlotte Douglas Internaţional din Carolina de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor