Gas Natural Fenosa solicită ANRE ajustarea tarifelor la energia electrică

.
. (Ki Price / AFP / Getty Images)

Compania Gas Natural Fenosa solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice.

Autoritatea de reglementare informează că “titularii de licenţe sînt în drept să depună anual la ANRE solicitări de ajustare a tarifelor. La momentul actual doar ÎCS RED ”Union Fenosa” a depus o astfel de solicitare”. Furnizorul de energie electrică motivează “cererea de ajustare a tarifului prin modificarea ratei de schimb a valutei naţionale şi necesitatea actualizării costurilor de distribuţie şi furnizare”. ANRE nu oferă alte precizări şi care ar fi majorarea solicitată de unul dintre principalii operatori de energie electrică.

ANRE anunţă că “va purcede la examinarea calculelor” prezentate de către Union Fenosa şi va comunica ulterior despre oportunitatea ajustării tarifelor.

În aprilie 2013, după semnarea unui nou contract de procurare a energiei electrice, Gas Natural Fenosa solicitase ANRE majorarea cu 14% a tarifelor pentru populaţie.

Solicitarea de majorare a fost înaintată de întreprindere drept urmare a creşterii preţului de procurare a energiei electrice de la producători cu 3% şi cu 4,5% a tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice. De asemenea, distribuitorul de energie consideră că trebuie să fie luată în calcul şi „diferenţa în creştere a cursului de schimb valutar, inclusiv a investiţiilor companiei Gas Natural Fenosa în Moldova în anul 2012 în sumă de 286 milioane de lei, care au fost direcţionate în cea mai mare parte spre renovarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie”.

ANRE nu a mai examinat această cerere. Ultima majorare a tarifelor la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa a fost aprobată în mai 2012, cînd tariful pentru populaţie a fost majorat cu 6,8%, de la 148 de bani la 158 de bani pentru un kwh. Compania a solicitat o majorare în medie cu 9 la sută.

La stabilirea tarifului a fost luată în calcul o rată medie de schimb de 11,86 lei pentru un dolar SUA. În ultimele luni cotaţia medie oficială se menţine la nivelul de 13 lei pentru un dolar şi mai mult.

În ultimii doi ani Compania Gas Natural Fenosa în Moldova importă energie electrică la preţ de 6,9 cenţi SUA pentru un kilowatt/oră. La 31 martie expiră vechiul contract. Deocamdată nu a fost anunţat public la ce preţ va importa compania energie din aprilie 2014, cînd urmează să intre în vigoare noul contract.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe