Gaz pe foc. Israelul ar fi bombardat ambasada Iranului în Siria, ucigând consilieri militari şi comandanţi

Personalul de urgenţă şi de securitate se adună la locul unde un atac israelian a lovit o clădire de lângă ambasada iraniană din capitala Siriei, Damasc, la 1 aprilie 2024.
Personalul de urgenţă şi de securitate se adună la locul unde un atac israelian a lovit o clădire de lângă ambasada iraniană din capitala Siriei, Damasc, la 1 aprilie 2024. (Getty Images)

Presupuse avioane de război israeliene au bombardat luni ambasada Iranului din Siria, într-un atac care, potrivit Iranului, a ucis şapte dintre consilierii săi militari, inclusiv trei comandanţi de rang înalt, şi care a marcat o escaladare majoră în războiul dintre Israel şi adversarii săi regionali, informează Reuters.

Reporterii sursei citate aflaţi la faţa locului, în districtul Mezzeh din Damasc, au văzut personal de urgenţă căţărat pe dărâmăturile unei clădiri distruse din interiorul complexului diplomatic, adiacent clădirii principale a ambasadei iraniene. Ambulanţele erau parcate în afara clădirii. Un steag iranian atârna de un stâlp lângă dărâmături.

"Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce care a vizat clădirea consulatului iranian din Damasc şi a ucis un număr de nevinovaţi", a declarat ministrul sirian de Externe, Faisal Mekdad, care a fost văzut la faţa locului împreună cu ministrul sirian de Interne.

Ambasadorul Iranului în Siria a declarat că atacul a lovit o clădire consulară din incinta ambasadei şi că reşedinţa lui se afla la ultimele două etaje.

Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) a afirmat, într-o declaraţie, că şapte consilieri militari iranieni au murit în atac, inclusiv Mohammad Reza Zahedi, comandant de rang înalt în cadrul Forţei Quds, care este o armă de spionaj şi paramilitară străină de elită.

Israelul a vizat de mult timp instalaţiile militare iraniene din Siria şi pe cele ale reprezentanţilor săi, însă atacul de luni a reprezentat prima dată când Israelul a lovit chiar complexul vast al ambasadei.

Israelul a intensificat aceste lovituri în paralel cu campania sa împotriva grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, care a declanşat războiul din Gaza cu un atac asupra Israelului, la 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1 200 de persoane şi a luat 253 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

Armata israeliană a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran şi a grupului armat libanez Hezbollah, susţinut de Iran, ambele sprijinându-l pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Israelul nu discută de obicei despre atacurile forţelor sale în Siria. Întrebat despre atac, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: "Nu comentăm rapoartele din presa străină".

The New York Times a citat patru oficiali israelieni anonimi care au recunoscut că Israelul a efectuat atacul.

Misiunea Iranului la ONU a descris atacul ca fiind o "încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite, a dreptului internaţional şi a principiului fundamental al inviolabilităţii sediilor diplomatice şi consulare".

Afirmând că atacul a fost "o ameninţare semnificativă la adresa păcii şi securităţii regionale", misiunea iraniană a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să condamne atacul şi a declarat că Teheranul îşi rezervă dreptul "de a da un răspuns decisiv".

Hezbollah, grupul libanez considerat cel mai puternic reprezentant înarmat al Iranului în regiune, a promis că va riposta.

"Această crimă nu va trece fără ca inamicul să-şi primească pedeapsa", a declarat grupul într-o declaraţie.

Naţiuni musulmane, inclusiv Irak, Iordania, Oman, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul, la fel ca şi Rusia.

Anterior, ambasadorul Iranului în Siria, Hossein Akbari, care nu a fost rănit, a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că au fost ucise între cinci şi şapte persoane, inclusiv diplomaţi, iar răspunsul Teheranului va fi "dur".

Presa de stat iraniană a declarat că Teheranul crede că Zahedi a fost ţinta atacului. Adjunctul său şi un alt comandant de rang înalt au fost, de asemenea, ucişi împreună cu alte patru persoane.

Televiziunea iraniană de limbă arabă Al Alam a declarat că Zahedi a fost consilier militar în Siria, precum şi şeful Forţei Quds în Liban şi Siria până în 2016.

Tensiuni regionale

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul rămâne "preocupat de orice ar putea fi escaladat sau provoca o creştere a conflictului în regiune", dar nu se aşteaptă ca atacul să afecteze discuţiile privind eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas.

Analiştii erau împărţiţi dacă atacul asupra complexului ambasadei iraniene va declanşa violenţe semnificativ mai mari.

Jon Alterman, de la centrul de reflecţie CSIS din Washington, a declarat că atacul reflectă probabil convingerea Israelului că astfel de lovituri au un efect de descurajare.

"Israelienii sunt convinşi că, dacă vor căuta să stea deoparte, ameninţarea va creşte şi nu se va diminua", a spus el. "Ei sunt convinşi că, atâta timp cât fac aşa ceva periodic, adversarii lor vor fi descurajaţi".

Însă Steven Cook, analist la Consiliul pentru relatii externe din Washington, a văzut un potenţial de escaladare.

"IRGC poate slăbi constrângerile asupra reprezentanţilor din Irak şi Siria, punând din nou în pericol forţele americane. Iranienii ar putea, de asemenea, să direcţioneze Hezbollah să îşi intensifice atacurile asupra Israelului, care au devenit din ce în ce mai îndrăzneţe şi mai numeroase", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe