Geoană, după atacurile pesediştilor: Posibila mea candidatură la prezidenţiale creează fibrilaţie în sistem

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Andrei Pricopie
04.05.2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit vineri, la Digi24, despre posibila sa candidatură la alegerile prezidenţiale şi despre atacurile venite la adresa sa din direcţia social-democraţilor.

"Le privesc (atacurile pesediştilor - n.r.) cu detaşare şi mult calm. Probabil că sondajele îi deranjează sau au alte calcule pe care eu nu le cunosc. Nu vreau să intru în nicio polemică, am un job de făcut, vreau să-l termin în condiţii la fel de bune ca în ultimii cinci ani de zile. Iar politica românească îşi va urma deznodământul. Eu cred că le e frică de contactul cu cetăţenii, ăsta e sentimentul meu. De fiecare dată comasare de alegeri locale cu europarlamentare... eu regret enorm că nu aud nicio discuţie despre soluţii pentru Bucureşti, de exemplu. Sau o discuţie ideologică şi politică despre Europa. Trimitem acolo un număr important de europarlamentari, parcă acest lucru nu există. Nu ne interesează cine ne reprezintă, cât de credibili sunt oamenii care ne reprezintă? Eu cred mai degrabă că în clipa de faţă e un joc politic care nu are de-a face cu interesul oamenilor", a comentat Mircea Geoană.

Întrebat dacă atacurile au legătură cu sondajele care îl dau favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale, Mircea Geoană a replicat: "Probabil că da".

În acelaşi timp, Mircea Geoană îi răspunde premierului Marcel Ciolacu care a s-a arătat convins că numărul doi din NATO va candida la alegerile prezidenţiale.

"Mă bucur că are convingeri ferme, e un lucru foarte bun să ai convingeri ferme în viaţă. Eu am o convingere extrem de fermă că ţara se apropie de final de ciclu politic şi că are nevoie de o schimbare profundă pentru a merge mai departe. O altă convingere este că această clasă politică a noastră a rămas în spatele transformării din societate şi e nevoie de un efort mult mai mare de a schimba lucrurile", a precizat Mircea Geoană.

Când va decide Geoană dacă intră în cursa pentru Cotroceni

"Poate unii se simt ameninţaţi electoral şi politic, eu sunt extrem de liniştit, îmi văd de treaba mea, şi după ce termin jobul la NATO, am să iau o decizie definitivă, şi acest lucru sunt convins că poate crea un pic de emoţie, de fibrilaţie în sistem, ceea ce nu-i un lucru rău. Sunt mai aproape de o decizie, nu dau procente.

Mă uit cu preocupare la ce se întâmplă în ţară. Eu văd că există în clipa de faţă o dificultate macroeconomică evidentă, inflaţia este mare. Cred că trebuie să fim atenţi pentru că şi în economie, şi mai ales în sentimentul cetăţenilor români este că politica se face astăzi pentru politicieni şi nu pentru oameni. E principala frustrare şi motivaţie pentru faptul că în sondaje eu stau bine şi că există o nevoie de schimbare profundă. (...)

Eu am spus cu repetate ocazii şi o spun şi acum, nu am niciun anunţ de făcut, e sărbătoare mult prea frumoasă să mergem în dezbatere politică, dar e clar că sistemul politic actual e depăşit de transformările din societate, lumea simte nevoie de altceva, dacă voi fi eu acela sau alţii... Sistemul nostru politic a rămas anchilozat, e în urma evenimentelor şi nu mai poate livra. E păcat pentru că niciodată România nu a avut o relevanţă strategică mai mare, suntem extrem de importanţi şi influenţi şi ne putem bucura de foarte mult respect dacă ne întărim şi economia şi dacă politica ar face o treabă mai bună".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor