Geoană, ironii la adresa lui Ciolacu: Nu-s interesat de niciun "portofel" european

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Andrei Popescu
10.05.2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, în timpul unui eveniment la Alba Iulia, că, după îşi încheie mandatul, nu va fi interesat să ocupe nicio poziţie la nivel european sau internaţional, ci să ajute România. Totodată, Geoană l-a ironizat pe premierul Marcel Ciolacu, care, la o conferinţă de presă la Buzău a încurcat cuvântul “portofoliu” cu “portofel”.

“Nu-s interesat de niciun 'portofel' european, sunt un pic ironic. Am spus-o şi cu alte ocazii. Închei cinci ani de muncă la vârful NATO, sunt interesat să pot să dau înapoi ţării mele experienţa şi entuziasmul meu. Nu-s interesat de nicio poziţie la nivel european. Nu-s interesat de alte poziţii la nivel internaţional. Sunt interesat să pot să dau înapoi, într-o formă sau alta, ţării mele ceea ce am de oferit şi ceea ce cred că România are nevoie”, a precizat Geoană, citat de Agerpres, întrebat dacă este interesat de un post la nivel european, eventual pe teme de securitate comună sau de comisar.

De asemenea, Geoană a afirmat că există numeroase forme prin care poate să dea înapoi, de la implicarea în viaţa civică, până la predarea de cursuri la o universitate, să aducă investiţii sau să anime viaţa politică din România.

“Dau înapoi ceea ce fiecare patriot român trebuie să dea ţării sale. Nu trebuie să fii neapărat preşedintele României ca să poţi să contribui. Dar, încă o dată, despre politica românească vom discuta mai direct după ce voi termina mandatul de la NATO. Dar pot să spun şi aici, la Alba Iulia, că mă simt foarte încurajat de mobilizarea şi de entuziasmul pe care Mişcarea 'România Renaşte' o generează şi că mă face să mă gândesc tot mai serios la un rol în viaţa publică românească după ce voi termina poziţia la NATO”, a continuat el.

Reamintim, în acest context, că premierul Marcel Ciolacu a făcut o gafă, miercuri, la Buzău, atunci când a fost întrebat dacă România va negocia sau va cere să aibă funcţia de comisar european pentru Apărare, spunând “portofelu”, în loc de “portofoliu”.

“România a început să negocieze, cum este şi normal. Conform unei decizii a Curţii, ştiţi foarte bine că nu prim-ministrul reprezintă România în Consiliu. Preşedintele României. Am început, cum este şi normal, aceste negocieri şi discuţii în interiorul familiei europene din care facem parte, împreună cu colegul meu Victor Negrescu şi ceilalţi colegi europarlamentari. Suntem în mijlocul unor negocieri, fiindcă aceste negocieri se fac totuşi din timp. Este foarte importantă şi persoana care se va ocupa, pentru a merge pe un ‘portofelu’ foarte important”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă Geoană ar putea fi o opţiune luată în considerare pentru funcţia de comisar european pentru Apărare, Ciolacu a afirmat: “Nu, nu mi-a trecut prin cap”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor