Georgia: dezbatere televizată cu bătaie între politicieni (video)

Georgia
Georgia (captură video)

Ceartă cu bătaie într-o dezbatere televizată, cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din Georgia în studio între un membru al Partidului Reformist, Irakli Ghlonti, şi un membru al Partidului Industriaşilor Zaza Aghladze.

Moderatoarea a asistat, dezorientată şi speriată, la schimbul de jigniri, pahare aruncate şi apoi la o adevărată bătaie.

Cu ce provocări se confruntă Georgia

Vano Chkhikvadze, coordonator de programe pentru societatea civilă la Open Society Foundation, a explicat în cadrul unei conferinţe dedicate Parteneriatului Estic, organizate de Fundaţia Friedrich Ebert, care sunt realizările şi provocările cu care se confruntă ţara care a devenit noua premiantă a Parteneriatului Estic.

”Georgia a reuşit în trei ani să îndeplinească toate cerinţele legate de planul de acţiune privind liberalizarea vizelor. Nu a fost uşor pentru că a trebuit să adopte şi legea anti-discriminare ca parte a acestui plan. Ţinând cont de societatea conservatoare şi Biserica Ortodoxă foarte influentă, a fost un pas curajos din partea Parlamentului să adopte această lege”, a subliniat expertul arătând că, din cauza lipsei de performanţă a Ucrainei şi R.Moldova, Georgia a ajuns pe primul loc în PaE.

Provocările interne şi externe

Dincolo de realizări, Vano Chkhikvadze a subliniat însă, că Georgia se confruntă cu provocări interne şi externe majore. Pe plan intern tocmai s-a destrămat coaliţia de guvernare formată din 5 partide politice. În opinia sa, dat fiind că alegerile parlamentare sunt în octombrie, iar fiecare partid va merge pe cont propriu, va exista o mare polarizare în societate şi o perioadă complicată în care cei aflaţi la putere se vor folosi de resursele administrative. Cea mai mare provocare este folosirea influenţei şi a uriaşei sale averi de către miliardarul Bizdina Ivanişvili, fostul premier care, deşi s-a retras cu 3 ani în urmă, încă mai intervine în politica naţională, fiind cel mai bogat om din ţară şi deţinând jumătate din PIB-ul georgian.

Pe de altă parte, expertul georgian a arătat că Biserica Ortodoxă Georgiană este vocală în opoziţia faţă de integrarea ţării în NATO şi UE. Dincolo de scăderea sprijinului populaţiei pentru guvern (40% se declară acum indecişi cu cine să voteze), el a atenţionat şi că susţinerea pentru integrarea euroatlantică a scăzut de la 87% la 62%. Acest fapt se explică şi prin faptul că ţara nu are o perspectivă de aderare, astfel încât stimulentele pentru reforme lipsesc”.

Surse: BBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe