Georgia resuscitează legea privind “agenţii străini”. UE critică pasul, Kremlinul îl apără

Proteste în Georgia împotriva legii inspirate din legislaţia draconică din Rusia privind "agenţii străini", 7 martie 2023
Proteste în Georgia împotriva legii inspirate din legislaţia draconică din Rusia privind "agenţii străini", 7 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Uniunea Europeană a criticat joi guvernul georgian pentru că a resuscitat un proiect de lege privind "agenţii străini" pe care l-a abandonat anul trecut pe fondul protestelor, în timp ce Kremlinul a apărat legislaţia.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare de peste hotare să se înregistreze ca "urmărind interesele unei puteri străine", potrivit Reuters.

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat miercuri că va reintroduce legislaţia după ce a abandonat o încercare anterioară de a introduce legea în martie 2023, pe fondul protestelor violente ale criticilor care au comparat-o cu legile ruseşti folosite pentru a reprima disidenţa.

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat la aderare în decembrie, dar a declarat că progresul va fi condiţionat de reforme suplimentare, a declarat că "regretă" decizia ţării de a reintroduce proiectul de lege. Proiectul ridică "îngrijorări serioase", a mai precizat UE într-o declaraţie.

Criticii georgieni ai proiectului de lege l-au catalogat drept o "lege rusească", o acuzaţie puternică într-o ţară în care Rusia este în general antipatizată pentru rolul său în sprijinirea regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că cei care critică proiectul de lege "trebuie să explice mai activ absurditatea de a considera că acesta este un proiect rusesc".

Peskov a adăugat că Rusia doreşte "stabilitate şi predictibilitate" în Georgia şi a apărat legea propusă, spunând: "Niciun stat nu doreşte interferenţe din partea altor ţări în politica internă; aceasta este o practică normală".

Deşi Rusia şi Georgia au purtat o serie de războaie pentru regiunile separatiste începând cu anii 1990 şi nu au relaţii diplomatice, Tbilisi a aprofundat legăturile cu Moscova de la începutul conflictului din Ucraina.

Atât criticii occidentali, cât şi cei interni au acuzat blocul de guvernare Visul Georgian de la Tbilisi de tendinţe autoritare şi de o apropiere excesivă de Rusia, deşi acesta susţine că doreşte ca Georgia să adere la UE şi la NATO.

Partidele de opoziţie şi activiştii din Georgia au declarat că orice încercare de a merge mai departe cu proiectul de lege va provoca proteste în masă, similare celor care au forţat retragerea sa în martie 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe