Germania: Ambasadorul României la Berlin, convocat de cancelarul Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel, 3 iulie 2012 în Berlin (CARSTEN KOALL / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
12.07.2012

Guvernul german l-a convocat joi pe Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, pentru a-i prezenta "preocuparea" sa faţă de situaţia politică din ţară, a anunţat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

"I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal faţă de evoluţia politică internă din România", a anunţat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.

Cancelarul Angela Merkel avusese luni dimineaţă "o convorbire telefonică detaliată" cu preşedintele român Traian Băsescu, iar "în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România".

"Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentând discuţia telefonică dintre Angela Merkel şi Traian Băsescu că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

Întâlnirea Comănescu - Merkel convenită anterior?

Totodată, MAE a transmis joi precizări "în legătură cu ştirea potrivit căreia ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, ar fi fost convocat la MAE german".

"Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi, joi, o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior şi care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autorităţile germane", relevă comunicatul MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor