Gheorghe Ialomiţianu: Românii nu au nimic de câştigat din noul acord cu FMI

Gheorghe Ialomiţianu.
Gheorghe Ialomiţianu. (www.gov.ro)

Rectificarea bugetară, realizată cu acordul FMI, va avea efecte negative asupra economiei, susţine deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu. El a precizat marţi, după discuţiile cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, că noul acord cu Fondul este de fapt o continuare a acordului precedent, care se referă la continuarea consolidării fiscale, reducerea deficitului, implementarea reformelor în companiile de stat şi în sănătate.

“Nu este nimic nou pentru mediul de afaceri, deci nu susţin nicio măsură de relansare a economiei, ei supraveghează politica bugetară a Guvernului Ponta să nu înregistreze derapaje şi să menţină stabilitatea financiară. Deci, românii nu au de câştigat după acest acord care va fi încheiat în zilele următoare (…) Acest acord trebuia să aibă la bază ca obiectiv creşterea economică sustenabilă”, a susţinut Ialomiţianu.

Sursa citată a criticat rectificarea bugetară aprobată de Guvern.

“Este o rectificare prin tăierea cheltuielilor, creşterea datoriilor şi omorârea investiţiilor şi a consumului. Din păcate, această rectificare a fost avizată şi de organismele internaţionale. Le-am spus foarte clar că această rectificare va duce la omorârea consumului, la reducerea locurilor de muncă, iar mediul de afaceri va fi din ce în ce mai vitregit. Vedem că economia este gripată şi ar trebui să avem un program de relansare a economiei”, a mai declarat Ialomiţeanu.

El a afirmat că a propus experţilor internaţionali măsuri de reducere a fiscalităţii, între care reducerea cotei unice de la 16% la 12%, a contribuţiilor sociale cu 5% şi majorarea salariului minim de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Răspunsul experţilor străini a fost că vor analiza împreună cu Guvernul ca în 2014 să apară mai multe motoare de creştere economică, a precizat deputatul PDL.

Un avantaj admis de deputatul PDL a fost acela că, în urma noului acord cu FMI, Guvernul va fi “tras de urechi” dacă politica guvernamentală va fi greşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie