Gorghiu îşi dă cu stângul în dreptul: "Acum avem varianta de feminin la ministru în dicţionarul ORTOPEDIC al Limbii Române”

Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
09.05.2024

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a făcut, miercuri, o gafă într-o emisiune radio în timp ce încerca să le explice românilor forma corectă a substantivului „ministru” în conformitate cu Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM).

În loc să explice simplu, apelând la termenul ”Dicţionar”, ori acronimul DOOM, Gorghiu a ţinut să clarifice că substantivul ministru „există acum în Dicţionarul ORTOPEDIC şi ortografic al Limbii Române în variantă la feminin”, relatează G4Media.

Practic, Gorghiu a înlocuit termenul corect ”ortoepic” cu termenul eronat ”ortopedic”, termen care ţine de medicină. Ortopedia, este definită în dicţionar drept ramura chirurgiei care se ocupă cu studiul şi tratamentul bolilor şi deformaţiilor congenitale sau dobândite ale sistemului osteoarticular

Gorghiu a continuat fără să-şi corecteze eroarea, exprimându-şi „bucuria” că măcar „din această perspectivă egalitatea de şanse funcţionează, că altfel, suntem pe ultimul loc în clasamente la egalitate de gen”.

Gorghiu a fost invitată în emisiune radio la Europa FM, iar prima întrebare care părea să-i ridice mingea la fileu s-a referit la forma corectă a substantivului „ministru”. „O avem invitată pe ministra sau ministrul Justiţiei, cum este corect să pronunţăm?”, a întrebat redactorul Mădălina Dobrovolschi.

„Mă bucur că puneţi întrebarea asta. De câte ori pun pe Facebook „ministra” cutare… a fost, de exemplu, în judeţul Argeş primesc comentarii în care lumea încă mă admonestează că n-am scris corect. Sigur, avem varianta de feminin, acum în dicţionarul ortopedic şi ortografic al limbii române. E îmbucurător că măcar din perspectiva asta, egalitatea de şanse funcţionează, că altfel suntem pe ultimul loc în clasamente la egalitatea de gen”, a fost răspunsul Alinei Gorghiu, de la minutul 1.30.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor