Grădiniţele şi şcolile din Chişinău, aprovizionate cu produse alterate şi expirate

În urma unei investigaţii desfăşurate încă din luna martie şi a unor percheziţii ce au avut loc joi, reprezentanţii CNA ar fi descoperit că la instituţiile şcolare şi preşcolare din capitală ajung produse alimentare alterate şi expirate.
Viorel Morari şi Bogdan Zumbreanu
Viorel Morari şi Bogdan Zumbreanu (Captură Foto)

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a implicat, joi, întregul efectiv de ofiţeri de investigaţie şi de urmărire penală în desfăşurarea unor percheziţii la mai mulţi agenţi economici care livrau produse alimentare către instituţiile şcolare şi preşcolare, precum şi la unii funcţionari publici din cadrul Direcţiilor Educaţie, Tineret şi Sport, responsabile de selectarea agenţilor respectivi.

„La începutul lunii martie 2016 a fost dispusă cauza unei urmăriri penale pe faptul trucării licitaţiilor. Pe parcursul desfăşurări urmăririi penale s-au iniţiat peste 30 de cauze penale în baza diferitor componente de infracţiuni. Este vorba de mai multe art. din Codul Penal care prevăd abuzul de serviciu, traficul de influenţă, coruperea activă, depăşirea atribuţiilor de serviciu, coruperea pasivă etc”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul anticorupţie, Viorel Morari.

Acesta a precizat că în perioada din martie 2016 şi până în prezent au fost efectuate mai multe acţiuni de urmărire penală, măsuri speciale de investigaţie, inclusiv au fost efectuate interceptări, s-a recurs chiar şi la investigatori sub acoperire care au documentat activitatea funcţionarilor publici şi a agenţilor economici. Morari a mai menţionat că imediat ce va fi finalizată urmărirea penală, interceptările obţinute în urma percheziţiilor vor fi făcute publice, însă nu mai devreme, pentru a nu prejudicia desfăşurarea cauzei.

„În total s-au desfăşurat cu autorizarea judecătorilor de instrucţie, 46 de percheziţii. În cadrul uneia dintre percheziţii a avut loc un incident. O persoană la care se efectua percheziţia a încercat să distrugă anumite documente care trebuiau să fie ridicate în cadrul percheziţiei. Această tentativă a fost curmată, iar percheziţia s-a finalizat cu succes. Persoanele la care s-au efectuat percheziţiile sunt administratori şi lucrători ai întreprinderilor care au furnizat produse alimentare în baza contractelor cu Direcţiile Educaţie, Tineret şi Sport”, a specificat şeful direcţiei de urmărire penală CNA, Bogdan Zumbreanu, potrivit privesc.eu.

Fără să dea numele celor reţinuţi, Zumbreanu a comunicat că urmează a fi audiate 23 de persoane în calitate de bănuiţi, aceştia fiind funcţionari publici şi reprezentanţi ai agenţilor economici, 16 dintre ei fiind deja reţinuţi pentru 72 de ore. „Din cele 16 persoane reţinute de către angajaţii CNA, 9 sunt funcţionari publici din cadrul Direcţiilor Educaţie. Tineret şi Sport a sectoarelor din municipiul Chişinău şi şeful serviciului alimentar al Ministerului Apărării, fiind responsabil de aprovizionarea cu produse alimentare a instituţiilor militare, 7 persoane sunt reprezentanţi ai agenţilor economici”, a subliniat Zumbreanu.

Agenţii CNA au mai menţionat că de cele mai multe ori se întâmpla ca un agent economic să câştige licitaţia în mod aranjat. Mai mult decât atât, se crea impresia falsă că la licitaţie ar fi participat mai mulţi agenţi economi, dar de facto, erau gestionate de una şi aceeaşi persoană fizică.

„Un reprezentant care gestionează o societate comercială interesată în câştigul licitaţiei pentru furnizarea produselor alimentare, asigura participarea la licitaţia respectivă a altor agenţi economici afiliaţi. Un agent economic dintre aceştia prezenta cel mai mic preţ, care urma sa fie câştigător. Uneori preţul era ireal de mic, sau nu aducea niciun profit, însă era sigur că nimeni nu va prezenta un preţ mai mic. Ulterior, agentul economic care era afiliat persoanei interesate, din cauză că nu avea un oarecare certificat, era descalificat şi licitaţia respectivă era câştigată de un alt agent economic din categoria celor afiliate care aparţinea persoanei interesate. Toate acestea se făceau cu aportul unor persoane publice din cadrul direcţiilor respective”, a explicat procurorul anticorupţie.

Notabil este faptul că, reprezentanţii CNA, au mai menţionat că refuză să facă publice acum numele persoanelor reţinute, fiind conştienţi de faptul că aceştia au vecini care îşi duc copiii la grădiniţe şi care s-ar fi putut intoxica acolo.

„Foarte mulţi părinţi îşi vor exprima indignarea cu privire la faptul că grădiniţelor, în special, le erau livrate produse alterate, sau cu termenul expirat: cartofi, paste, carne de pui, peşte, mere, varză şi fasole, astea sunt cele pe care noi le cunoaştem la acest moment din interceptările obţinute”, a conchis Bogdan Zumbreanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe