Greenpeace a acordat Complexului Energetic Oltenia premiul de iresponsabilitate socială

Greenpeace acordă premiul de iresponsabilitate socială Complexului Energetic Oltenia.
Greenpeace acordă premiul de iresponsabilitate socială Complexului Energetic Oltenia. (Greenpeace)

Organizaţia Greenpeace a acordat Complexului Energetic Oltenia premiul de iresponsabilitate socială pentru situaţia din cartierul Submaidane din oraşul Turceni, cartier afectat de inundaţia cu cenuşă de la termocentrala Turceni în decembrie 2013.

"Astăzi, 29 mai 2015, a expirat cel de-al treilea termen pentru remedierea situaţiei în cartierul Submaidane.(...). Lucrările şi despăgubirile sunt însă departe de final", arată Greenpeace, într-un comunicat de presă remis Epoch Times, adăugând că reprezentanţi ai organizaţiei au vizitat în cursul zilei de astăzi zona afectată de accidentul de mediu şi a stat de vorbă cu câţiva dintre locuitorii afectaţi, nemulţumiţi de procesul de remediere şi de despăgubiri.

"Fiindcă lucrările au înregistrat întârzieri peste întârzieri, afectând de un an şi jumătate calitatea vieţii locuitorilor, Greenpeace a oferit astăzi Complexului Energetic Oltenia o distincţie pentru contraperformanţă", adaugă Greenpeace.

Reprezentanţii organizaţiei au mers la sediul CEO din Târgu Jiu şi au înmânat drept premiu o clepsidră, simbolizând timpul scurs ireversibil prin întârzieri, precum şi o diplomă de iresponsabilitate socială, pentru neglijenţa cu care firma îi tratează pe cei afectaţi de accidentul ecologic.

Greenpeace mai menţionează că, faţă de lucrările şi termenele de remediere a situaţiei din Submaidane, comunicate oficial de către Complexul Energetic Oltenia, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Garda de Mediu Gorj, drumul nu a fost nivelat şi acoperit cu balast, ci este fie înecat de noroi, atunci când plouă, fie o sursă de praf, în zilele uscate. De asemenea, familiile prejudiciate au primit despăgubiri doar pentru anul agricol 2014; pentru 2015 nu au văzut niciun ban, deoarece lucrările trebuiau finalizate încă de la sfârşitul lui septembrie 2014.

Mai mult, masa uriaşă de cenuşă, stivuită provizoriu între calea ferată şi canalul de deviere a torenţilor, încă nu a fost mutată în depozitul dedicat. Astfel, în zilele cu vânt moderat, cenuşa rămasă în zonă face aerul din Submaidane irespirabil, spre disperarea locuitorilor. În luna aprilie, Greenpeace a sesizat Garda de Mediu din această cauză, demers în urma căruia autoritatea a solicitat CEO să urgenteze lucrările şi a amendat compania.

Totodată, Greenpeace mai semnalează că potrivit documentelor oficiale, iniţial, remedierea calităţii terenurilor agricole afectate presupunea aducerea de sol fertil şi acoperirea suprafeţelor de pe care a fost curăţată cenuşa. Ulterior, soluţia tehnică a fost însă schimbată, şi conform celei noi, locuitorii nu vor mai primi sol fertil, ci "decopertarea stratului de cenuşă se va face aşa încât să nu rămână pe sol un strat cu o grosime mai mare de 5 – 10 cm de cenuşă. […] Ararea terenurilor la o adâncime de 25 – 30 cm". Localnicii afectaţi nu au fost informaţi asupra acestei schimbări.

Nu în ultimul rând, termenul de remediere, anunţat iniţial pentru 30 septembrie 2014 – 9 luni de la accidentul de mediu – a fost restabilit pentru 27 februarie 2015, apoi amânat iarăşi, prin act adiţional, până la 29 mai 2015. Locuitorii nu au fost însă informaţi despre modificările de termene.

"Greenpeace a aflat aceste informaţii cerându-le în mod expres de la CEO şi de la autorităţile de mediu. Întârzierile au avut atât motive previzibile, ce puteau fi anticipate cu uşurinţă, precum timpul nefavorabil din perioada de iarnă, fie motive uneori absurde, precum „deficienţe în aprovizionarea cu motorină pentru utilajele folosite la încărcarea şi transportul cenuşii (activitate întreruptă între 08.10.2014 – 29.10.2014)” – deci trei săptămâni doar din lipsă de motorină", semnalează Greenpeace.

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace, afirmă: „Considerăm că finalizarea lucrărilor de reparaţii la un nivel de calitate satisfăcător este urgentă şi obligatorie pentru C.E.O. Facem apel la conducerea societăţii să dispună alocarea tuturor resurselor necesare pentru rezolvarea în mod responsabil a deficienţelor semnalate. De asemenea, le cerem autorităţilor de mediu să folosească toate pârghiile de care dispun pentru supravegherea acestui proces.”

Printr-o scrisoare comunicată oficial directorului executiv al CEO, Laurenţiu Ciurel, Greenpeace îi cere acestuia asumarea în mod public a unui angajament ferm pentru rezolvarea în termen de o lună a tuturor problemelor semnalate în cazul Submaidane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne