Grupările afiliate Al-Qaeda continuă să reprezinte o ameninţare, afirmă experţi ONU

Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.08.2013

Conducerea reţelei Al-Qaeda are o abilitate scăzută de a conduce operaţiuni globale de terorism, dar ameninţarea din partea unor grupări afiliate îndepărtate şi a unor indivizi radicalizaţi devine tot mai sofisticată, au afirmat miercuri experţi ONU, relatează Associated Press.

Într-un raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU, comisia care monitorizează sancţiunile ONU împotriva Al-Qaeda face referiri la o tendinţă de sofisticare în creştere şi la propaganda teroristă de pe internet. Raportul evocă recentele atacuri de la Boston, Londra şi Paris care evidenţiază 'provocarea persistentă' a actelor teroriste comise de indivizi sau grupuri mici şi apariţia unei puternice prezenţe a Al-Qaeda în războiul civil din Siria.

'Indivizi şi celule asociate cu Al-Qaeda şi cu filialele sale continuă să inoveze în ceea ce priveşte ţinte, tactici şi tehnologie', se arată în raport. 'În timp ce ameninţarea reprezentată de Al-Qaeda ca organizaţie teroristă globală a scăzut, ameninţarea reprezentată de grupările afiliate şi de ideile sale persistă', se precizează în raport.

Raportul a fost scris înainte de decizia administraţiei Obama de a închide 19 ambasade şi consulate americane în 16 ţări din Orientul Mijlociu şi Africa, ca urmare a interceptării unui mesaj secret între liderul Al-Qaeda Ayman al-Zawahri şi adjunctul său în Yemen în legătură cu planuri pentru un atac terorist major. Dar evaluarea experţilor ONU coincide în mare parte cu poziţia administraţiei Obama privind reţeaua Al-Qaeda, remarcă Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA Jen Psaki a afirmat marţi că, în pofida închiderii recente a unor ambasade, administraţia consideră că 'centrul conducerii Al-Qaeda a fost slăbit, decimat', însă continuă să provoace îngrijorare ameninţarea din partea grupărilor afiliate.


Experţi ONU au afirmat că influenţa slabă a liderilor Al-Qaeda este evidentă în încercările nereuşite ale liderului al-Zawahri de a media conflicte interne între Al-Qaeda şi Jabhat al-Nusra, o grupare afiliată a reţelei în Irak care luptă împotriva guvernului sirian. Al-Zawahri, care l-a înlocuit pe Osama bin Laden, nu a reuşit să pună capăt nici conflictului intern în rândul militanţilor al-Shabab din Somalia.

'O conducere slăbită cu baza în regiunea de graniţă Afganistan-Pakistan continuă să facă declaraţii, dar demonstrează slaba abilitate de a conduce operaţiunile prin comandă centralizată şi control', au afirmat experţii. Cu toate acestea, ei apreciază că 'retorica şi apelurile sale la atacuri continuă să-i mobilizeze pe radicalii violenţi, indiferent unde au baza'.

Raportul de 31 de pagini elaborat de experţi ONU furnizează discuţii interminabile ale grupărilor afiliate Al-Qaeda, afirmând că unele au câştigat popularitate profitând de conflicte locale ce au loc în ţări ca Siria şi Yemen, în timp ce altele îşi pierd influenţa din cauza operaţiunilor militare sau a dialogului politic.

În Mali şi Somalia, operaţiunile militare 'au redus semnificativ spaţiul de operare disponibil pentru grupările afiliate', în timp ce în Filipine convorbirile de pace au redus influenţa grupărilor afiliate Al-Qaeda.

'Totuşi, diversificarea grupărilor afiliate Al-Qaeda nu a redus ameninţarea pe care acestea o reprezintă pentru civili, pentru guverne naţionale sau ţinte alese din cadrul comunităţii internaţionale', au afirmat experţii. 'Aceste atacuri sunt cuprinse în mare măsură în zonele de operare ale fiecărei grupări afiliate', menţionează aceştia.

Experţii au afirmat de asemenea că grupări afiliate reţelei teroriste pot antrena recruţi, pot aduce schimbări în planurile de atac şi pot îndeplini operaţiuni.

Gruparea militantă Lashkar-e-Taiba din Pakistan continuă să acorde pregătire teroristă avansată, inclusiv în ceea ce priveşte dispozitivele explozive improvizate, menţionează experţii, în timp ce Al-Qaeda din Maghrebul Islamic a dezvoltat o experienţă semnificativă în ceea ce priveşte răpirile pentru răscumpărare.

Al-Qaeda din Peninsula Arabică rămâne o sursă majoră de inovaţie tehnologică şi, împreună cu al-Shabab, continuă să susţină operaţiunile de propagandă digitală de înaltă calitate, au constatat experţii. Ei au subliniat că 'retorica reţelei Al-Qaeda şi apelurile sale la atacuri continuă să-i mobilizeze pe radicalii violenţi, indiferent unde îşi au baza'.

Experţii ONU au lansat un apel la eforturi intensificate pentru aplicarea interdicţiei ONU de călătorie, în special împotriva celor care încearcă să promoveze reţeaua teroristă în rândul grupărilor afiliate, care pot 'spori ameninţarea prin transferul de tehnici şi informaţii precum şi prin crearea de noi reţele sau întărirea celor existente'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor