Guvernul bulgar urmează să afirme Nabucco prioritate naţională

(FERENC ISZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2012

Guvernul de la Sofia va vota miercuri o propunere potrivit căreia tronsonul bulgar al Nabucco va fi declarat prioritate naţională, relatează Sofia News Agency.

Dacă decizia va fi adoptată, proiectul de gazoduct se va bucura de proceduri administrative simplificate pentru emiterea de autorizaţii de construcţie şi pentru expropieri.

Decizia corespunde strategiei guvernului bulgar de diversificare a surselor şi rutelor de furnizare a gazului, pentru a consolida securitatea energetică a ţării.

Nabucco, ce va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, reprezintă o nouă cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii în resurse de gaze naturale – Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu - cu pieţele din Europa. Conducta va face legătura între graniţa de est a Turciei şi Baumgarten, Austria – unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – via Bulgaria, România şi Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii, va oferi o soluţie de tipul one-stop-shop şi va opera ca o entitate comercială independentă pe piaţă, acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.

Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovozionare cu gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor