Guvernul Cioloş A PICAT la vot în Parlament cu un scor record. Teatru absurd la dezbateri

Votul pentru învestirea Guvernului Cioloş
Votul pentru învestirea Guvernului Cioloş

UPDATE. Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş a picat testul votului în Parlament cu un scor record. S-au înregistrat doar 88 de voturi "pentru".

* * *

UPDATE. "A renunţa e cel mai uşor lucru, mai greu e să asumi responsabiliatea când e nevoie", a transmis Cioloş, venit să le răspundă colegilor parlamentari care l-au atacat din toate direcţiile.

Dacian Cioloş a dat o replică dură PSD, care i-a cerut să fie român, afirmând că a fi român nu înseamnă să ţii discursuri sforăitoare şi să alungi milioane de oameni din ţară prin guvernări dezastruoase timp de decenii.

În încheiere, Cioloş a cerut din nou votul parlamentarilor.

"Soluţia nu e să chemăm experţi din afară, haideţi să ne asumăm politic ieşirea din criză, USR asta face", a declarat Cioloş, care i-a transmis un mesaj şi Dianei Şoşoacă: "Sper că aveţi puţin în minte resposnabiltiatea pentru oamenii pe care i-aţi minţit şi au ajuns la terapie intensivă".

* * *

UPDATE. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut ca toţi liderii partidelor să se aşeze la masă pentru a găsi o soluţie la actuala criză din România, alta decât Guvernul Cioloş. În opinia lui Ciolacu, trebuie să vină o echipă de experţi şi specialişti pentru a rezolva problema.

"E un cerc vicios care pare că nu poate fi rupt. Toate partidele politice joacă la imagine, joacă electoral. Nu se dau în lături să facă lucruri strâmbe, chiar dacă ştiu că, dacă nu facem aşa, dacă nu punctăm, dacă nu ne arătăm responsabili, oamenii nu ne vor vota. Cât am stat noi aici, alte zeci de români au pierdut lupta cu viaţa. La fiecare două minute un român moare răpus de Covid, aceasta este moştenirea lăsată de ultima guvernare.

În această sală în care s-au rostit discursuri încap 500 de persoane. Gândiţi-vă că astăzi am fi o sală arhiplină, şi la balcoane, şi am fi 574 de oameni, pentru că ieri, 574 de români ca dvs. au murit de Covid. 574 de români care astăzi nu mai sunt, 574 de familii rămase fără cineva drag, sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ţine de tot felul de jocuri pentru a accede la putere. (...) Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe, egoismul, aroganţa... Atunci când e nevoie de exacavator să ne îngropăm morţii înseamnă că e prea mult.

Toată această luptă politică face rău tuturor, e o demenţă din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe preocente. Aşa nu se mai poate, e clar că acest guvern nu are cum să treacă, ştie şi dl Cioloş, nu are cum să treacă, e o bătaie de joc la adresa românilor, nu putem accepta un ministru al Sănătăţii care e părtaş la acest dezastru sanitar dar trebuie să punem urgent ceva în loc, de aceea fac un apel către toţi şefii de partide, vă cer să ne întâlnim imediat şi să găsim o soluţie pentru ieşirea din criză. Gata cu politica, trebuie să facem altceva, trebuie ca politicenii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti care să găsească soluţii. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze, vă cer să fiţi în al 12-lea ceas bărbaţi de stat, să fiţi alături de români în războiul cu moartea, să nu mai fiţi o pată urâtă şi neagră în isotria acestei ţări".

* * *

UPDATE. Copreşedintele Aur George Simon a declarat că s-au pierdut 10 zile cu nominalizarea lui Cioloş şi a susţinut că Iohannis trebuie să plătească pentru nominalizarea lui Cioloş.

"Cred ca Iohannis consideră că îşi poate bate joc şi ne poate forţa mâna să îl votăm pe Cîţu. Probabil Iohannis consideră că voi parlamentarii României o să vă temeţi pentru locurile voastre şi o să votaţi orice propunere care vine după Cioloş. Jocul despre care spunea dl. Simonis e o şaradă, participăm cu toţii la un teatru care nici măcar nu e bun, în care ne prefacem că alegem un guvern. Niciodată în ultimii 30 de ani nu am avut un asemenea caz să îţi treacă toţi minişitrii prin comisii, să fie respinşi, să ştii că va pica guvernul şi tu să mergi înainte.

Pentru asta responsabil e cel care face nominalizările şi pentru asta Klaus Iohannis are de dat asocoteală. Ştiu, domnilor de la PNL, că mai mult de jumătate dintre voi nu sunteţi de acord cu Klaus Ionannis şi nu mai sunteţi in spatele lui", a declarat Simion.

"Dvs. din Teleorman, ştiu că aveţi nişte dosare la DNA, poate cu asta v-a forţat să îl alegeţi pe Cîţu", i-a transmis Simion unui parlamentar PNL din sală.

Haideţi să trecem repede peste număratul bilelor şi jocul ăsta absurd şi apoi să dăm ţării o guvernare, pentru că Cioloş nu a fost singura propunere făcută la Cotroceni, UDMR l-a propus pe Kelemer Hunor, am venit şi noi cu o propunere (Călin Georgescu n.r.). Fiţi conştienţi că reprezentaţi populaţia României şi haideţi împreună să găsim soluţii şi, azi, după ce ne jucăm cu bilele pe aici să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să găsim o soluţie", li s-a adresat Simion parlamentarilor.

* * *

UPDATE. Venit şi el la microfon, social-democratul Alfred Simonis a avut un discurs extrem de acid la adresa lui Dacian Cioloş, pe care l-a ironizat puternic.

"Am ascultat discursul dvs. şi, primul gând pe care l-am avut a fost unde aţi fost dvs. până acum? V-aţi născut din spuma mării? Nu sunteţi acelaşi Dacian Cioloş care a mai guvernat o dată? Nu sunteţi Dacian Cioloş care vine dintr-un partid care a condus Ministerul Sănătăţii?

Ne vorbiţi de responsabilitate, dar cât de responsabil aţi fost dvs. când aţi acceptat o nominalizare care nu avea nicio şansă? Sunteţi ultimul care poate vorbi de responsabilitate pentru că aţi tratat această nominalizare ca un joc şi v-aţi victimizat.

Ne cereţi voturile, dar înainte spuneaţi că nu veţi discuta cu PSD. Nu era mai responsabil să vorbiţi cu noi de vot?".

Simonis i-a mai transmis lui Cioloş că morţii nu mai au loc la morgă, că nu mai au saci, că sunt ţinuţi în lăzi frigorifice şi că din cauza incompetenţei miniştrilor Sănătăţii USR s-a ajuns aici. (...)

"Daţi vina pe Cîţu, cei de la PNL au şi ei partea lor de responsabilitate, dar ce e frustrant pentru mine e că soluţia pe care dvs. o aduceţi pentru a rezolva pandemia este să aduceţi aceeaşi persoană care a gestionat pandemia până de curând şi a gestionat-o prost", a precizat Alfred Simonis.

* * *

UPDATE. La pupitru şi-a făcut apariţia şi controversata senatoare Diana Şoşoacă.

"Pentru colegii de la USR care îmi transmit să îmi pun mască, eu vă spun 'Jos masca'", a declarat Şoşoacă.

Când Anca Dragu i-a spus că masca e obligatorie, Şoşoacă a reamintit că persoanele cu probleme de respiraţie pot să nu poarte masca iar ea are adeverinţă în acest sens şi i-a spus Ancăi Dragu că îi poate da lecţii de drept.

Ulterior, Şoşoacă l-a atacat pe Cioloş că nu a reuşit să achiziţioneze 'Cuminţenia Pamântului' şi lansat atacuri spre Mihăilă.

Dragu i-a tăiat microfonul Dianei Şoşoacă după ce timpul ei a expirat, la care senatoarea a spus că refuză să plece dacă nu e lăsată să îşi termine fraza. Fraza a fost un atac la adresa Ioanei Mihăilă şi a transmis un salut călduros de la microfon lui Viktor Orban, exprimându-şi speranţa că România va avea şi ea un guvern naţionalist.

* * *

UPDATE. Claudiu Târziu a vorbit din partea AUR. L-a acuzat pe preşedintele Iohannis că a procedat neconstituţional cu numirea lui Cioloş si l-a ameninţat cu suspendarea.

"Pentru ca un guvern să obţină voturile, trebuie îndeplinite trei criterii foarte importante: primul, ca premierul desemnat să prezinte încredere pentru o majoritate parlamentară solidă, al doilea, ca programul de guvernare prezentat să fie acceptat de o majoritate parlamentară şi, al treilea, ca miniştrii propuşi pe funcţiile lor să fie consideraţi potriviţi de o majoritate parlamentară.

Dacă primul criteriu nu e îndeplinit, nu mai avem de ce merge la celelalte două, la faptul că nici ultimele două nu sunt îndeplinite, dar faptul că Iohannis a găsit de cuviinţă să-l propună premier pe dl Dacian Cioloş care nu întruneşte încrederea majorităţii parlamentare şi ştiind foarte bine acest lucru, dl preşedinte ne face să credem că a făcut deliberat un pas neconstituţional care îi poate atrage suspendarea si demiterea prin referendum.

Sperăm ca domnul preşedinte să găsească, după ce acest guvern pică, o soluţie pentru instalarea unui guvern valabil şi viabil, altfel ne va obliga să mergem mai departe cu procesul de supendare", a declarat Claudiu Târziu.

* * *

UPDATE. Minorităţile au luat cuvântul prin Varujan Pambuccian, care a criticat faptul că, de luni de zile, pe scena politică au loc doar certuri şi discuţii sterile iar problemele cetăţenilor sunt rar sau foarte rar menţionate în discuţiile politicienilor.

Parlamentarul a mai transmis că trebuie găsită o soluţie stabilă pentru guvernare iar în momentul de faţă o asemenea soluţie nu există şi că ne îndreptăm spre o catastrofă în domeniul alimentar, sanitar, social etc. şi acest lucru nu poate fi oprit decât dacă politicienii se aşază la masă şi caută o soluţie.

"Grupul nostru parlamentar în mod constant a votat pentru stabilitate. De data aceasta, după ce am discutat am văzut că sunt păreri în mai multe direcţii şi atunci votul va fi liber. O parte dintre noi va vota în favoarea guvernului, o parte va vota contra guvernului, pentru a ne exprima această nemulţumire care, sunt convins, e nemulţumirea tuturor cetăţenilor că nu ajungem la o soluţie care să permită o rezolvare serioasă", a afirmat Varujan Pambuccian.

* * *

UPDATE. La tribună a venit şi Oana Murariu, care a ţinut să transmită că USR a fost singurul partid care şi-a asumat un program de guvernare şi a ţinut să dea şi un premier.

Murariu a susţinut că ceea ce caracterizează guvernul propus de ei este "buna credinţă" şi a lăudat performanţele colegilor săi care au fost miniştri în fostul guvern de coaliţie.

Deputata le-a cerut parlamentarilor să îşi asume responsabilitatea votului şi să acţioneze în numele cetăţenilor care i-au votat.

* * *

UPDATE. PSD l-a trimis la tribună şi pe Lucian Romaşcanu, care i-a transmis lui Cioloş că a mai condus un Guvern ce a avut drept rezultat o spirală a eşecurilor, aluzie la apartenenţa acestuia la MISA.

Romaşcanu i-a mai reproşat lui Cioloş că guvernul lui a atras zero fonduri europene, eşecul cu Cuminţenia Pământului etc.

De asemenea, social-democratul i-a mai reproşat lui Cioloş că cere vot pentru un guvern din care face parte Mihăilă, care are, susţine el, pe conştiinţă mulţi dintre morţii pandemiei:

"Există un cimitir care se măreşte în fiecare zi în România şi care ar putea să vă poarte numele. Aţi avut decizii la limita dezicerii de jurământul făcut în faţa poporului şi acum veniţi şi ne cereţi votul pentru un guvern din care făceaţi parte", i-a transmis Romaşcanu Ioanei Mihăilă.

Romaşcanu le-a adresat ironii usturătoare tuturor miniştrilor USR, lui Drulă reproşându-i că nu a făcut niciun kilometru de autostradă, lui Stelian Ion că nu a făcut nimic, lui Ghinea că a atras zero fonduri europene, lui Năsui că a ratat măsura 2, măsura 3, şi cam tot ce putea rata etc.

"Vom vota împotriva acestui guvern făcut pe genunchi", a concluzionat Romaşcanu.

* * *

UPDATE. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a transmis la rândul său celor de la USR că sunt singuri, căci au fost la guvernare dar nu au fost capabili să renunţe la orgolii şi au dat cu piciorul guvernării şi coaliţiei şi acum nu îi susţine nici PNL, nici UDMR dar nici cei alături de care au dat jos guvernul.

Klemen le-a mai transmis celor de la USR că vor pica astăzi testul, cu alte cuvinte, guvernul nu va fi învestit şi că apoi vor trebui căutate soluţii pentru a da României un guvern, cu sau fără USR.

"Acum un an, în campania electorală, nu am promis conflicte interminabile, instabilitate, nesiguranţă şi haos social, ci dimpotrivă. Însă, de câteva săptămâni, de o lună de zile, de două, majoritatea clasei politice oferă cetăţenilor doar scandal, circ, nesiguranţă, instabilitate. Vedem atitudine duplicitară, supărare, şicanări politice inutile. În aceste condiţii, înainte de orice trebuie să cerem scuze de la oameni, de la cetăţenii care ne-au trimis în Parlament cu alte aşteptări. Vă cer scuze, stimaţi cetăţeni, dar nu pot să o fac în numele tuturor parlamentarilor.

Degeaba suntem un număr de oameni care am încercat să găsim soluţii, imaginea noastră a tuturor este acum una catastrofală.

Stimaţi colegi, noi acum ar trebui să discutăm despre problemele cu care se confruntă România, creşterea preţurilor la energie care va adânci sărăcia, despre acel Green Deal care, dacă va intra în vigoare fără o perioadă de tranziţie corespunzătoare va avea consecinţe catastrofale pentru România, ar trebui să discutăm despre legea offshore, ar trebui să discutăm despre industria alimentară, ar trebui să găsim soluţii despre inflaţie, să începem discuţii despre bugetul pe anul viitor.

Şi, în primul rând, trebuie să discutăm despre pandemie. În loc de asta, noi discutăm despre un cabinet care nu are susţinere parlamentară dar în schimb se susţine victima celorlalţi.

Stimaţi colegi din USR, înţelegem că vreţi să guvernaţi. Aţi avut însă ocazia să o faceţi alături de noi şi PNL, nu era o coaliţie perfectă, dar putea funcţiona. (...) Am spus şi atunci că singura soluţie era renunţarea la orgoliile personale (...), dvs. însă aţi părăsit guvernarea şi v-aţi baricadat în propriile dvs. convingeri, aţi spus că restul sunt old school şi v-aţi asociat cu unii si cu alţii să dărâmaţi propriul guvern.

Acum cereţi votul şi nu reuşiţi să obţineţi votul celor cu care aţi dărâmat guvernul. Sunteţi singuri! În moment în care nu reuşeşti să faci pe nimeni să te susţină, asta înseamnă pierdere de timp. Azi veţi pica la acest test, dar mâine trebuie să mai facem încă un efort de a resuscita coaliţia şi, dacă nu reuşim, tot trebuie să găsim soluţia pentru a guverna ţara, cu voi sau fără voi", a declarat şeful UDMR.

* * *

UPDATE. Din partea USR a venit la tribună senatorul Radu Mihail, care a insistat şi el pe ideea că e o perioadă de criză, de pandemie şi a lansat acuzaţii la adresa lui Florin Cîtu, acuzându-l pe acesta că a declanşat criza prin demiterea abuzivă a lui Stelian Ion.

Senatorul a criticat şi PNDL 3, susţinând că o mare parte din aceşti bani sunt furaţi, că USR a cerut mecanisme clare care să arate cum sunt cheltuiţi banii, dar Cîţu s-a opus şi nu doar atât, l-a ameninţat pe Stelian Ion că-l demite dacă nu dă aviz pentru proiect şi l-a demis când acesta a refuzat.

"De când cinstea şi corectitudinea sunt pedepsite? (...) Puteţi vota acest Guvern, nu o să se întâmple nimic rău, încercaţi şi cu cinstea, cu echipa condusă de USR, cu Dacian Cioloş, o să vedeţi, a fi responsabil la vot nu doare!", le-a transmis Radu Mihail parlametarilor.

* * *

UPDATE. Din partea PSD a vorbit Alexandru Rafila, care i-a mulţumit lui Cioloş pentru discursul ţinut, discurs pe care l-a catalogat drept "perfect" însă, susţine el, nu poţi învesti un guvern doar pentru discursuri frumoase, iar ceea ce a făcut USR în trecut nu îl recomandă pentru a intra din nou la guvernare.

"Discursul lui Dacian Ciolos ne aduce într-o poziţie în care noi trebuie să credem că acest discurs şi ce ne-a spus dl Cioloş sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România. Cu siguranţă cu toţii ne dorim încheierea crizei de sănătate, crizei politice, economice, dar avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut. Noi nu putem să mergem înainte doar pe baza unui discurs.

În anul care a trecut, criza de sănătate a afectat grav România. Ministerul Sănătăţii a fost condus de USR. Mai mult, atât prin domnul Voiculescu cât şi prin doamna Mihăilă, pregătirea sistemului de sănătate nu a existat decât în mică măsură. Noi ne găsim acum în situaţia în care avem 18.000 de cazuri pe zi şi peste 500 de persoane care decedeză zilnic şi nu am auzit ieri, la audierea doamnei Mihăilă, niciun moment în care ea sau USR să îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie", a declarat Rafila, adăugând că pentru toate motivele enunţate mai sus PSD va vota împotriva învestiturii guvernului.

* * *

UPDATE. De la tribuna Parlamentului, premierul desemnat Dacian Cioloş a susţinut că el e în faţa plenului nu pentru a acuza pe cineva sau a pune anateme, ci pentru a-şi asuma şi a fi la dispoziţia cetăţenilor într-un moment de criză şi a lansat un apel către aleşi să îl voteze.

În timpul discursului susţinut de Cioloş, cei de la PSD şi AUR au urlat din bănci. "Guvernul Zero!", s-a auzit din sală.

Redăm mai jos discursul lui Cioloş:

Vin azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere un vot pentru un Guvern de criză, în baza mandatului oferit de preşedintele României. Vin în faţa dumneavoastră cu dorinţa de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetăţenilor acestei ţări. Vreau să accentuez ideea de ÎMPREUNĂ! Pentru că, indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărţi împreună cu cetăţenii României.

Suntem într-un moment de CRIZĂ profundă, care nu mai poate fi negată sau ignorată. Din acest motiv, aş dori ca această şedinţă să NU fie una a discursurilor politice care să se concentreze pe ADVERSAR, pentru a marca nişte puncte electorale.

Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni şi pentru a ţine discursuri memorabile, prin care să arunc anateme şi să caut vinovaţi. Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialităţii şi a indiferenţei din trecut şi pentru a-mi asuma ceea ce poate fi făcut de acum înainte.

Sunt aici pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor acestei ţări într-un moment de criză! şi acest lucru nu poate fi realizat decât prin intermediul dumneavoastră. Pentru că dumneavoastră îi reprezentaţi pe cetăţenii României, dumneavoastră sunteţi acum şi aici puterea, reflecţia şi dorinţa cetăţenilor acestei ţări. Şi cred că trebuie să înţelegem ÎMPREUNĂ, uriaşa putere şi responsabilitate care se găseşte pe umerii fiecăruia dintre noi.

Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime. Este o imensă tragedie care a îndoliat mii de familii şi, dacă vreţi o cifră şi mai dureroasă, pierderea acestor vieţi înseamnă că în acest moment, un sfert de milion de români au fost afectaţi direct prin pierderea unei persoane dragi.

Pandemia nu este o glumă, nu este imaginară, nu este o luptă politică. Înfruntarea între viaţă şi moarte nu are culoare politică. Nu există niciun fel de nuanţă, dincolo de albul costumelor de protecţie şi negrul sacilor în care sunt transportaţi cei care şi-au pierdut viaţa.

În discursul meu de astăzi, nu intenţionez să polemizez cu nicio forţă politică şi nu doresc să facem un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii şi nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili.

Aş vrea să le mulţumim împreună tuturor românilor care, în timp ce noi suntem aici, luptă să stăvilească pandemia şi să ajute oamenii aflaţi în situaţii-limită.

Aş vrea să le mulţumim doctorilor şi asistentelor, personalului medical care au ajuns la epuizare fizică şi nervoasă.

Aş vrea să le mulţumim cadrelor didactice care înţeleg drama copiilor care nu au putut merge la şcoală, şi pericolul pe care mersul la şcoală a ajuns să îl reprezinte în unele cazuri.

Aş vrea să le mulţumim cetăţenilor care, ca parte a societăţii civile, au pus umărul să astupe găurile sistemice,

voluntarilor care au muncit fără să ezite pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor,

firmelor şi persoanelor care au donat bani sau aparatură medicală. Aş vrea să le mulţumim tuturor celor care au făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta cu orice pot în această criză prelungită.

Pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa, pentru familiile îndoliate, pentru cei care şi-au văzut viaţa distrusă şi veniturile spulberate, pentru cei care nu ştiu cum vor ieşi din această iarnă şi cum să împartă puţinii bani pe care îi au, între facturi şi alimente, pentru ei suntem datori să răspundem cu solidaritate şi responsabilitate politică.

Cu permisiunea preşedinţilor de şedinţă şi cu îngăduinţa dumneavoastră, vă rog să ţinem un minut de reculegere pentru cei peste 40.000 de români - femei, bărbaţi, mame, taţi, bunici şi copii - care au căzut victime acestei crize globale.

Vă mulţumesc pentru acest moment şi pentru gândurile bune.

Dincolo de pierderea de vieţi omeneşti, cea mai mare tragedie pe care o poate suporta o societate, este singurătatea în momentele de răscruce.
Stimaţi parlamentari,

Azi, vom răspunde împreună la câteva întrebări ale cetăţenilor şi nu putem să ne ascundem de ele după strategii de partid, fără a pune în pericol viitorul nostru şi capacitatea oamenilor de a depăşi actuala criză.

Programul pe care vi-l propun, răspunde la o serie de întrebări fundamentale pentru situaţia în care ne găsim astăzi.

Cum ieşim din criza politică?

Ce soluţii adoptăm repede, pentru a uşura suferinţa din spitale a pacienţilor şi lupta zilnică a medicilor?

Cum oprim creşterea facturilor la curent şi căldură în prag de iarnă?

Cu ce putem sprijini firmele ca să supravieţuiască acestei perioade?

Cum aducem rapid în ţară banii europeni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă? Miliarde de euro cu care putem salva vieţi, locuri de muncă, firme şi chiar statul român prin reforme profunde.

Programul propus de noi conţine SOLUŢII la aceste probleme şi vă cer votul pentru a le pune în aplicare imediat.

Din cauza crizei, trebuie să vă spun că am ales să facem întâi programul şi abia apoi am numit oamenii care să-l aplice. Subliniez acest aspect pentru a se înţelege cât mai bine faptul că formula guvernamentală propusă este dedicată complet acestui program şi cerinţelor momentului. Am ales o formulă adaptată de oameni care au experienţă guvernamentală şi parlamentară, pentru a ne asigura că vom avea posibilitatea de a acţiona din prima zi şi de a construi o relaţie funcţională cu Parlamentul României.

Tradiţia noastră politică a dus de cele mai multe ori, la conflicte între instituţii şi cred că este necesar să începem să construim consens pe măsurile de urgenţă, în ciuda diferenţelor politice sau de viziune.

Nu cred că o tabără are mereu dreptate în timp ce cealaltă greşeşte mereu. Politica românească trebuie să depăşească partizanatul şi tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la ceilalţi proiectele valoroase şi să ne asigurăm că ele pot deveni realitate.

Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă în timp ce ne certăm cu dumneavoastră sau cu alţi oameni politici.

Ştiu că un guvern minoritar nu e o situaţie ideală. suntem conştienţi de asta, dar situaţia este excepţională şi nu există altă alternativă temporară.

Ştiu că faceţi parte din partide mari şi că există orgolii şi întrebări pe care le aveţi, cu privire la viabilitatea unui guvern minoritar.

Dar aş prefera să avem o autostradă finalizată şi pe care să ne-o asumăm împreună, decât să încercăm să ne punem unii altora piedici, în speranţa că FIE ne-o asumăm de unii singuri, FIE îi împiedicăm pe ceilalţi să o facă.

În mod asemănător, aş prefera să împărţim între noi victoria în campania de vaccinare, să vă mulţumesc public şi să vă recunosc meritele decât să încerc să trag foloase proprii din specularea unui moment.

Avem 30 de ani în care am experimentat discordia, invidia şi egoismul. Nu am ajuns nicăieri, am irosit extrem de multe şanse şi am ajuns să facem din sănătate o dispută politică. Ştim toţi că, în timp ce politicul se ceartă pe cum ar trebui să arate sistemul de sănătate şi politicienii îşi aruncă jigniri, spitalele ard unul după altul. Disputa dintre noi a ideologizat vaccinarea şi a încărcat-o de un naţionalism care riscă să producă o nouă tulpină a acestui virus.

Punctajele de partid, CARE ne îndeamnă unii pe alţii să ne atacăm şi să ne jignim, sunt bune pentru emisiunile de ştiri. Nu pentru oamenii care suferă. Să încetăm a da subiecte de scandal presei şi să începem să le oferim speranţă oamenilor.

E important să ne rupem din acest coşmar al strategiei politice prin care vrem să ne încolţim şi să ne doborâm adversarul în mod permanent. Deja am văzut că doar o minoritate de cetăţeni ne mai votează din această cauză a conflictului permanent.

USR nu câştigă nimic astăzi, dacă veţi vota să treacă acest guvern. Ne vom afla în situaţia ingrată de a găsi soluţii rapide şi riscante. Dar vom dovedi că Preşedintele României, împreună cu Parlamentul şi reprezentanţii partidelor politice responsabile, au găsit puterea de a da României o şansă în această criză.

Nu ieşim eroi şi învingători după cum nu vor exista alţi învinşi decât cetăţenii României, care se vor întreba cu ce sunt vinovaţi să trăiască într-o ţară aflată mereu în criză.

Vă propun acest armistiţiu politic, pe care să îl folosim pentru a schimba în bine această ţară şi pentru a ne schimba pe noi înşine.

Concret, programul nostru de guvernare conţine soluţii pentru cele două crize cu care ne confruntăm: facturile la energie şi gaze şi pandemia de COVID-19.

În plus, include reformele din PNRR.

Iar un Guvern USR este garanţia ca acest program major de 30 de milliarde de euro va fi pus în practică.

Este un program cu termene şi bugete. Date concrete, nu doar promisiuni. Avem şi exemple concrete de măsuri în acest program:

Una dintre măsurile urgente pentru scăderea facturilor pe care o propunem, este reducerea TVA de la 19% la 5% şi eliminarea accizei. Sunt măsuri recomandate la nivel european, pentru că aceasta este o criză europeană, nu doar în România. Prin pachetul nostru de soluţii, ajungem să scădem facturile cu cca 30%.

În ceea ce priveşte controlul pandemiei, considerăm necesară folosirea certificatului verde (vaccinare, trecere prin boală sau testare periodică) pentru categoriile de angajaţi din sistemul public şi privat, care vin în contact cu publicul. Este o măsură care a fost luată şi în state precum Franţa, Italia, Statele Unite şi a funcţionat. În Moldova, de exemplu, ca să nu spuneţi că luăm exemple din zone mai îndepărtate cultural de România, prin acest tip de măsuri s-a crescut procentul de profesori vaccinaţi de la 62 la 90% şi nu au existat concedieri aşa cum se anticipa.

Dacă măsurile despre care discutăm acum ar fi puse în practică începând de mâine, circa 70% din populaţia de peste 16 ani a României credem că poate fi imunizată până în luna mai. Asta înseamnă că în maximum 6 luni putem controla pandemia. Este extrem de mult, dat fiind că acum ar fi trebuit să fim deja la peste 70% şi asta înseamnă în primul şi în primul rând că vor muri inutil oameni care nu ar fi trebuit să moară dacă am fi fost în graficul de imunizare iniţial.

Vă rog să înţelegeţi că orice ezitare şi orice joc politic se traduc acum în pierderi de vieţi omeneşti. O săptămână în plus de criză va însemna o săptămână în plus în care vor muri oameni fără niciun fel de justificare.
Stimaţi parlamentari,

Vine iarna în câteva săptămâni şi, ca de obicei, ne va prinde din nou nepregătiţi. Veţi spune că nu e cu zăpadă, ci cu preţurile la energie care vor creşte pentru că e criză europeană.

Aşa e, dar eu vreau să vă reamintesc şi faptul că în Marea Neagră avem depozite uriaşe de gaze, despre al căror viitor nu ştim mai nimic astăzi pentru că a lipsit un consens politic în ultimii patru ani. În mod real, vorbim de o situaţie provocată de lipsa de consens între partide şi de tărăgănarea unor soluţii bune pentru România.

Dacă preţurile sunt fără îndoială o problemă uriaşă, vreau să atrag atenţia şi asupra situaţiei companiilor publice din energie, care este şi ea dramatică. Sunt în toată ţara sute de mii de oameni cu apartamente neîncălzite, zeci de şcoli şi spitale reci şi cu probleme dramatice din cauza creşterii preţului la gaz. Această problemă trebuie să îşi găsească urgent rezolvare.

Şi aici e nevoie să ieşim din logica de partid, pentru că această criză energetică a lovit oraşe cu primari din toate partidele, care cer azi ajutorul Guvernului. Vedem la Timişoara insolvenţa companiei Colterm, unde avem primar USR, vedem la Focşani, unde este primar PSD, că stau în frig două secţii ale spitalului, din care una pentru COVID, liceele, şcolile, grădiniţele, căminul pentru persoane vârstnice, 237 de clădiri ale instituţiilor publice şi 10.500 de apartamente! La Arad, unde primarul este de la PNL, este aceeaşi situaţie şi la fel în foarte multe localităţi.

Stimaţi parlamentari, poate primarii au culoare politică, dar cetăţenii NU AU culoare politică. Frigul este acelaşi şi pentru userişti, şi pentru PSD-işti şi pentru PNL-işti.

Votaţi acest guvern cu soluţii pentru această criză: scăderea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică şi gaze, eliminarea accizei pentru energie electrică, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, subvenţii temporare pentru CET-uri şi alte măsuri pe care le putem discuta împreună.

Şi, pentru că vorbim de bani, ştim cu toţii că ar urma să vină sume colosale pentru economia României prin intermediul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Avem alocate 30 de miliarde de euro şi e important să îi putem aduce repede.

Acesta nu poate fi DOAR un program al Guvernului USR sau PNL sau oricărui alt guvern. Este un plan naţional pentru care ne-am luptat în Parlamentul European să devină realitate. E meritul întregii clase politice, dar vom putea să ne lăudăm împreună doar dacă ne vom asigura tot împreună că vom face tot ce e posibil ca aceşti bani să ajungă în România şi să se cheltuiască pentru investiţiile corecte.

Pentru implementarea PNRR vom instaura un dialog strâns între miniştri şi parlament. Programul va trebui continuat de orice guvern va veni până în 2024.

Acestea sunt directiile majore. Criza nu ne permite să discutăm multe alte măsuri de care avem nevoie, dar vă asigur că miniştrii de resort sunt conştienţi de situaţia grea cu care se vor confrunta dacă veţi vota acest guvern.
În încheiere, aş vrea să fac un apel la dumneavoastră.
România nu mai poate astfel.

Tensiunea socială a ajuns la un nivel atât de ridicat încât se poate simţi peste tot. O vedem pe stradă, o vedem în spitale şi şcoli, o vedem la televizor. Ne certăm unii cu alţii şi căutăm vinovaţi pe care să îi pedepsim din cauza acestei stări de tensiune care creşte şi pare de neoprit.

Astăzi, aici, avem ocazia de a face ceva concret. Avem ocazia să le arătăm cetăţenilor României că pot conta pe clasa politică. Nu intenţionez să vă conving, că ceea ce propun eu este situaţia miraculoasă. Ştiu foarte bine că aşa ceva nu există. Această ţară nu se poate salva fără muncă şi solidaritate. Nu are nimeni soluţii pe care să nu le cunoaştem în realitate cu toţii. Aşa cum într-o familie nu poţi avea acces la bunăstare sperând să câştigi la loto, nici o ţară nu îşi va reveni aşteptând un miracol paraşutat.

Apelul meu la dumneavoastră e simplu şi implică propriul exemplu. Votaţi pentru acest guvern pentru a oferi o soluţie acestei crize. Votaţi fără un calcul politic şi ştiu că atunci când vă spun asta o să vă sune de parcă vă îndemn să renunţaţi la esenţa activităţii dumneavoastră.

Preţuiţi puterea pe care o aveţi asupra destinului şi binelui celorlalţi români. Şi vă cer dumneavoastră, la fel ca nouă, să înţelegem împreună că această putere aduce cu sine o uriaşă responsabilitate. Această propunere de guvern este rezultatul unei crize. Nu ajută pe nimeni, nici politic şi nici social, să prelungim actuala criză. Ea poate fi stopată cu un simplu vot şi aveţi ocazia să o faceţi. Va veni şi momentul calculelor politice, dar el nu este astăzi.

Vă cer un mandat limitat în timp şi care să se întindă pe perioada crizei.

Aveţi la dispoziţie mecanismele instituţionale necesare unui astfel de control şi vă îndemn să le folosiţi ca atare când veţi crede de cuviinţă după ce veţi învesti acest guvern.

Cred că Parlamentul României trebuie să înţeleagă ce putere are la dispoziţia sa şi să nu mai fie anexa unui guvern sau altul.

Nu e prima oară când sunt pus în situaţia de a gestiona o criză şi după cum ştie toată lumea sunt om care îşi respectă cuvântul dat. Nu am propus acest guvern şi acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenţei în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilităţii şi a nevoii de solidaritate socială.

Vreau să vă mulţumesc şi vă stau la dispoziţie pentru a vă răspunde la întrebările dumneavoastră.

* * *

UPDATE. Şedinta de plen reunit este condusă de Anca Dragu (USR). În sala erau prezenţi, la momentul în care s-a făcut prezenţa, 283 de parlamentari.

Potrivit informaţiilor Epoch Times, parlamentarii PNL aripa Cîţu vor intra în sală dar nu vor vota, parlamentarii apropiaţi lui Orban vor boicota şedinţa, PSD va fi prezent şi va vota împotrivă, iar UDMR va fi prezent dar nu va vota.

* * *

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş dă testul votului, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, cu şanse minime să fie învestit.

Pentru a fi învestit, Cabinetul Cioloş trebuie să strângă cel puţin 234 de voturi. USR are doar 80 de parlamentari.

Niciunul din restul partidelor nu şi-a exprimat susţinerea pentru acest Guvern, strategia declarată fiind de a-l respinge la vot.

"E deja ceasul al 12-lea pentru a rezolva această criză şi de azi înainte trebuie să discutăm de soluţii şi să le implementăm, nu doar să ne lamentăm. Noi am făcut propuneri concrete, pentru a ieşi din crize, pe fiecare domeniu în parte şi am venit şi cu oameni competenţi pe fiecare domeniu în parte. (...) Aş vrea să fac un apel către parlamentari, să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest guvern mâine dimineaţă pentru că acest guvern are soluţii şi reprezintă o soluţie", a declarat Dacian Cioloş cu o zi în urmă, după audierile miniştrilor propuşi de el în comisiile de specialitate.

Anterior, şeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii nu vor susţine la vot Cabinetul Cioloş, în timp ce prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu transmitea, într-o conferinţă de presă, că Guvernul monocolor USR ar urma să pice la vot în Parlament "cu cel mai mare număr de voturi".

"Acest Guvern are foarte mari şanse să pice în Parlament cu cel mai mare număr de voturi. Cred că Cioloş o să bată recordul lui Cîţu care a picat deja cu cel mai mare număr de voturi", a afirmat Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne