Guvernul lasă marile companii fără bani de investiţii

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (facebook.com)

Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare, relatează Hotnews. Astfel, după Romgaz, şi Nuclearelectrica anunţă că va repartiza acţionarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend.

Însă, nevoia de bani la buget pune în pericol investiţiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre într-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiţiei fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condiţiile în care îi expiră durata de viaţă.

Pentru a funcţiona în continuare reactorul 1, această investiţie este obligatorie, însă Guvernul nu pare conştient de acest lucru, preferând să jumulească societăţile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a creşte încasările la stat.

Acţionarii companiei Nuclearelectrica sunt convocaţi pentru data de 10 decembrie pentru a aproba distribuirea dividendelor suplimentare, solicitarea fiind făcută de acţionarul majoritar, Ministerul Energiei. Acestea se adaugă dividendelor de circa 300 de milioane de lei reprezentând 90% din profitul pe 2017.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne