Guvernul retrage candidatura lui Ioan Mircea Paşcu pentru postul de comisar european fără portofoliu [surse]

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu (Epoch Times România)

Premierul Dăncilă a decis retragerea lui Ioan Mircea Paşcu, propus comisar european fără portofoliu pentru câteva săptămâni, până la intrarea noii Comisii Europene în funcţie la 1 noiembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Decizia prim-ministrului român ar fi venit după ce, luni, guvernul estonian a anunţat că-şi retrage propunerea şi nu neapărat din proprie iniţiativă, ci ca urmare a presiunilor. Concret, socialiştii europeni ar fi făcut presiuni marţi după amiază ca România să-şi retragă candidatul, iar europarlamentarii români au dat asigurări că guvernul de la Bucureşti a iniţiat deja procedurile de retragere a candidaturii lui Paşcu.

Şi liderul europarlamentarilor PPE, germanul Manfred Weber, a făcut marţi un apel la premierul Viorica Dăncilă să retragă propunerea ca Ioan Mircea Paşcu să fie numit comisar european fără portofoliu pentru doar câteva săptămâni, subliniind că ar fi o risipă inaceptabilă din banii contribuabililor.

Astfel, şefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenţia preşedintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, instalarea lui Paşcu şi a estonianului urmând să coste 2 milioane de euro.

Mai mult, potrivit site-ului en24.news, Paşcu (70 de ani) ar putea încasa o pensie de comisar european pentru câteva săptămâni de activitate. Această pensie reprezintă între 45 şi 60% din salariul de comisar (care înseamnă cam 20.000 de euro lunar fără alte beneficii). Acestea sunt regulile UE, iar orice încălcări de a lega plata pensiei de durata mandatului au eşuat în trecut.

În replică, Ioan Mircea Paşcu a scris pe Facebook că nu va beneficia de pensie, întrucât ar avea nevoie de minimum un an de activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne