Guvernul SUA doreşte să cenzureze mass media socială prin studierea “poluării sociale” pe Twitter

Logo-ul companiei  "Twitter"
Logo-ul companiei  "Twitter" (Lionel Bonaventure / AFP / Getty Images)

La câteva luni după ce Comisia Federală pentru Comunicaţii (CFC) a fost forţată să retragă un studiu asupra redacţiilor de ştiri, văzut de mulţi ca o încercare de a cenzura media, guvernul american face o a doua încercare prin studierea “poluării sociale” pe Twitter implicându-se într-o analiză a discursului liber pe care un comisar CFC a descris-o ca fiind “extrasă dintr-un roman al lui George Orwell.”

Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă, o agenţie federală însărcinată cu promovarea ştiinţei, extinderea bunăstării sociale şi apărarea securităţii naţionale, finanţează noul studiu guvernamental. Cercetătorii de la Universitatea Indiana vor extrage date de pe Twitter şi vor sorta tweeturile utilizatorilor legate de politică în mai multe categorii precum “poluare socială”, “epidemii sociale” şi “dezinformare.”

Doi dintre acei cercetători, Filipo Menczer şi Alessandro Flammini, au scris o lucrare în 2012 în care au examinat utilizarea mass mediei sociale în timpul alegerilor legislative americane din 2010. În lucrarea lor, cei doi s-au axat pe “utilizatorii de Twitter de dreapta” care au manifestat “nivele mai mari de activitate politică, o structură socială mai puternic interconectată şi o topologie a reţelei de comunicare care facilitează răspândirea rapidă şi extinsă a informaţiilor politice.”

Studiul, poreclit “Truthy”, a primit deja aproape 1 milion de dolari din partea guvernului american pentru “a diminua răspândirea de idei false şi înşelătoare, pentru a detecta propaganda subversivă şi discursurile instigatoare la ură şi pentru a ajuta la păstrarea dezbaterilor deschise.”

“Dar povestea nu se termină aici”, a scris Ajit Pai din CFC într-un articol în Washington Post. “Concentrându-se în particular pe discursul politic, Truthty urmăreşte ce conturi de Twitter folosesc hashtag-uri precum #teaparty şi #dems. Truthy estimează partizanatul utilizatorilor şi cere feedback-uri asupra anumitor utilizatori de Twitter, pentru a se determina dacă sunt reali sau doar spam. De asemenea, studiul evaluează dacă conturile exprimă sentimente pozitive sau negative faţă de alţi utilizatori sau alte idei.”

Ajit Pai a observat similaritatea dintre studiul Truthy şi recentul studiu CIN (Nevoile pentru Informaţii Critice) desfăşurat de CFC, care a urmărit să evalueze modul în care mass media raportează “informaţia critică”. Astfel, CFC şi-a trimis agenţii în întreaga ţară, în birourile unor televiziuni şi ziare majore, şi au monitorizat organisme media pe Internet pentru a evalua modul în care raportează despre evenimente.

Agenţia a fost forţată să renunţe la studiul său în cursul acestui an datorită criticilor şi acuzaţiilor tot mai puternice conform cărora CFC ar încerca să cenzureze mass media. Ajit Pai a fost unul dintre principalii critici ai studiului.

“Episodul a reafirmat faptul că poporul american, şi nu guvernul lor, determină care sunt motivaţiile sale pentru informaţii critice şi că Primul Amendament înseamnă că guvernul nu are nicio treabă în redacţia de ştiri”, a scris Ajit Pai. “Întreaga premiză a studiului Truthy e falsă. În SUA, nu este treaba Guvernulului să intre pe piaţa idelor şi să impună un arbitru care să stabilească ce este fals, înşelător sau o defăimare politică. De asemenea, guvernul nu trebuie să fie implicat în niciun efort de a monitoriza şi înlătura ceea ce este considerat a fi ‘propagandă subversivă’”.

“În schimb, aprecierile asupra unui punct de vedere ar trebui determinate de public printr-o dezbatere intensă. Am crezut ca am învăţat aceste lucruri cu mult timp în urmă”, a concluzionat Ajit Pai.

Pe lângă scopurile mai sus menţionate, proiectul a susţinut că echipa sa plănuieşte să creeze, pe baza descoperirilor sale, un serviciu pe Internet deschis publicului “pentru monitorizarea tendinţelor, tensiunilor şi ideilor suspicioase.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe