Hamas acuză grupul Fatah că a trimis ofiţeri de securitate sub acoperire în Gaza

Luptător al grupului palestinian Hamas.
Luptător al grupului palestinian Hamas. (Captură Foto)

Gruparea islamistă Hamas a acuzat rivalii din cadrul Autorităţii Palestiniene că au trimis ofiţeri de securitate în nordul Fatah sub acoperirea securizării camioanelor cu ajutoare, a anunţat Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, transmite Reuters.

Un oficial al Autorităţii Palestiniene a negat acuzaţiile Hamas.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Hamas a declarat pentru televiziunea Al-Aqsa TV a grupului, că misiunea forţelor a fost supervizată de Majed Faraj, şeful serviciului de informaţii al Autorităţii Palestiniene.

Acesta a declarat că şase membri ai forţei, care escortau camioanele cu ajutoare care veneau prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul, au fost arestaţi, iar forţele de poliţie erau în urmărire pentru a-i prinde pe toţi ceilalţi membri.

"Forţa de securitate suspectă care a intrat ieri cu camioanele Egiptian Crescent şi-a coordonat operaţiunile în întregime cu forţele de ocupaţie (israeliene)", a declarat oficialul Hamas, fără a furniza dovezi. Semiluna Roşie este echivalentul islamic al Crucii Roşii.

"Declaraţia aşa-numitului minister de interne al Hamas cu privire la intrarea ajutoarelor în Fâşia Gaza este incorectă", a declarat un oficial al Autorităţii Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel.

Oficialul, referindu-se la conflictul dintre Israel şi Hamas, a declarat că autoritatea nu este interesată de un schimb de comentarii mediatice care ar distrage atenţia de la "suferinţa poporului nostru din Fâşia Gaza şi de la crimele, foametea şi strămutarea prin care trece".

Declaraţia postată de televiziunea Al-Aqsa TV a Hamas pe conturile sale de Telegram a declarat că ofiţerii de poliţie şi luptătorii facţiunilor militante au fost instruiţi să trateze orice forţă care intră în Gaza fără coordonare cu ei ca pe o "forţă de ocupaţie".

Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007, la un an după alegeri radicale, în urma unui scurt război civil cu forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene (AP), reducând dominaţia AP la Cisiordania ocupată de Israel. Eforturile de reconciliere a celor două părţi au eşuat până în prezent din cauza problemelor spinoase legate de împărţirea puterii.

Liderii Hamas au jurat că orice încercare de a exclude grupul de la conducerea Gaza după încheierea războiului este "iluzorie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe