Hamas şi directorul CIA vor discuta la Cairo despre armistiţiul din Gaza

Distrugeri provocate de forţele israeliene în Gaza (Youtube Screenshot)
Redacţia
04.05.2024

Hamas a anunţat vineri că trimite o delegaţie la Cairo pentru a discuta un acord pentru un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor din Gaza, la câteva ore după ce directorul CIA al SUA, William Burns, a sosit în capitala egipteană, potrivit unor surse egiptene.

Egiptul, alături de Qatar şi Statele Unite, a condus eforturile de mediere între Israel şi Hamas în vederea negocierii unui acord de încetare a focului în conflictul care a început pe data de 7 octombrie 2023.

Oficialii Hamas şi CIA se vor întâlni sâmbătă cu mediatorii egipteni, a declarat o sursă de securitate egipteană, deşi nu era clar dacă se vor întâlni separat sau împreună, relatează Reuters.

Hamas a spus că delegaţii săi călătoresc la Cairo într-un "spirit pozitiv" după ce au studiat ultima propunere de acord de armistiţiu.

"Suntem hotărâţi să obţinem un acord într-un mod care să satisfacă cererile palestinienilor", a afirmat grupul militant într-o declaraţie.

Un oficial american a declarat că Statele Unite consideră că au existat unele progrese în cadrul discuţiilor, dar că încă aşteaptă să afle mai multe.

CIA a refuzat să comenteze, reflectând politica sa de a nu dezvălui călătoriile directorului agenţiei.

Negocierile de încetare a focului continuă de luni de zile fără un progres decisiv. Israelul a declarat că este hotărât să elimine Hamas, în timp ce Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a focului şi o retragere completă a Israelului din Gaza.

Egiptul a făcut un nou efort pentru a relansa negocierile la sfârşitul lunii trecute. Cairo este alarmat de perspectiva unei operaţiuni terestre israeliene împotriva Hamas în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde peste 1 milion de persoane s-au refugiat în apropierea graniţei cu Peninsula Sinai din Egipt.

Surse egiptene afirmă că ambele părţi au făcut recent unele concesii, ceea ce a dus la progrese în cadrul negocierilor, deşi Israelul a continuat să afirme că o operaţiune în Rafah este iminentă.

Războiul a început după ce Hamas a organizat un raid transfrontalier la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane din sudul Israelului şi au fost luaţi 253 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni.

Peste 34.000 de palestinieni au fost ucişi şi peste 77.000 au fost răniţi de bombardamentele israeliene în timpul unei campanii care a devastat enclava de coastă, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

O operaţiune israeliană majoră în Rafah ar putea da o lovitură uriaşă operaţiunilor umanitare fragile din Gaza şi ar pune în pericol multe alte vieţi, au atenţionat oficialii ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor