Ideile de extremă dreapta, tot mai populare în Europa pe fondul crizei economice

Epoch Times România
02.09.2013

Curtea de Justiţie de la Atena va dezbate, în 3 septembrie, dosarul în care reprezentanţi ai mişcărilor de stânga sunt acuzaţi de partidul de extremă dreapta "Zori Aurii" de propagandă antifascistă şi de "încălcarea păcii civile". Neonaziştii greci au început atacul juridic asupra adversarilor lor ideologici pentru a-şi consolida poziţiile. De altfel, pe fondul crizei economice din Europa, influenţa forţelor de extremă dreapta a crescut deja în mod considerabil, constată cotidianul rus Izvestia.

"În prezent, în Grecia există o destabilizare în toate, inclusiv în politică, economie, în domeniul social, iar neonaziştii intenţionează să creeze, prin acest dosar, un precedent legislativ, conform căruia orice forţă politică ce îndeamnă la demonstraţii împotriva ordinii create în ţară să poată fi pedepsită", explică pentru Izvestia liderul Partidului Revoluţionar al Muncitorilor din Grecia, cercetătorul marxist Savas Michael-Matsas, parte acuzată în acest dosar.

Savas Michael-Matsas este convins că în spatele partidului "Zori Aurii" se află puterea din Grecia, care doreşte să limiteze libertatea politică de dragul favorurilor financiare ale Bruxellesului. În opinia sa, vina pentru toate acestea o poartă dictatura din partea Uniunii Europene (UE) şi a Băncii Centrale Europene (BCE): în condiţiile în care grecii vor să obţină sprijin financiar, ei trebuie să demonstreze că nu vor fi proteste şi revolte interne.

În mod deloc întâmplător, "Zori Aurii" a înaintat plângere împotriva a 80 de membri ai unor mişcări de stânga şi de extremă stânga. În 2009, neonaziştii greci au declanşat pogromuri în cartierele din Atena unde locuiesc cei mai mulţi imigranţi. Drept răspuns, forţele de stânga au desfăşurat o serie de demonstraţii antifasciste. Pentru aceasta, doi dintre ei vor şi compărea în faţa instanţei.

Principalele acuzaţii care i se aduc lui Michael-Matsas sunt calomnia şi instigarea la violenţă. În opinia neofasciştilor greci, cercetătorul marxist i-a calificat nejustificat 'infractori' şi a făcut apel la luptă împotriva fascismului. Vinovăţia celui de-al doilea acuzat, fostul rector al Institutului Politehnic din Atena, Konstantinos Moutzouris, ar consta în aceea că el i-a permis reţelei informaţionale independente Indymedia să folosească pentru programele sale antifasciste servere ale Institutului Politehnic din Atena.

Actualul proces din Grecia oglindeşte, potrivit experţilor, tendinţele, comune pentru întreaga Europă, de întărire a mişcărilor de extremă dreapta. 'Criza financiară şi insatisfacţia Bruxellesului stârnesc din partea statelor membre ale UE aspiraţia spre o independenţă mai mare şi, drept consecinţă, în rândul populaţiei cresc atitudinile naţionaliste', afirmă Jean-Yves Camus, analist în cadrul Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS) de la Paris, specialist în mişcări de extremă dreapta.

Tocmai din acest motiv, în prospera Franţă liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen, a întrunit la ultimele alegeri prezidenţiale tocmai 20% din voturi. Prin urmare, nici nu trebuie să ne mire procesele asemănătoare care au loc în ţările UE. În pofida măsurilor de economie drastică impuse de UE, Grecia a rămas fără statutul de ţară dezvoltată. În primul trimestru al acestui an, datoria externă a Atenei a ajuns la 160,5% din Produsul Intern Brut. În acelaşi timp, şomajul a atins în august nivelul record de 27,6%.

"Grecii au simţit în cea mai mare măsură criza din Europa. Mulţi nu pot să-şi găsească de lucru cu anii, neîncrederea în societate creşte. Desigur, neonaziştii speculează acest lucru", este de părere Michael-Matsas.

"Drept rezultat, în ultimii câţiva ani Grecia s-a transformat într-o ţară europeană cu cele mai mari riscuri rasiste şi neonaziste. Acest lucru este demonstrat de însăşi prezenţa în parlament a reprezentanţilor partidului evident neofascist 'Zori Aurii'', afirmă vicepreşedintele mişcării 'Lumea fără nazism", Valeri Engel.

În parlamentul grec există 18 deputaţi din acest partid. Cu un an în urmă, ei au reuşit să obţină în alegerile parlamentare 7% dintre voturile alegătorilor. În acelaşi timp, ultimele sondaje de opinie arată că deja 14% dintre greci împărtăşesc opiniile "Zorilor Aurii".

"Aici găseşte înţelegere principala lozincă a acestui partid: "Fiecare imigrant expulzat oferă un loc de muncă unui grec". Doar legal pe teritoriul ţării locuiesc circa 1 milion de străini, iar ilegal - alţi câţiva 3 milioane", subliniază Engel.

Cu toate acestea, guvernul nu se grăbeşte să ia nişte măsuri hotărâte, din nou sub presiunea UE. Atunci când, în 2012, Atena a expulzat 2.500 de imigranţi, acest lucru a stârnit o serioasă nemulţumire din partea Bruxellesului.

În schimb, "Zori Aurii" s-a apucat să facă dreptate. În mod concret, membrii săi au început să verifice documentele comercianţilor străini în pieţele locale. În cazul în care documentele lipseau, tarabele erau răsturnate, iar vânzătorii erau bătuţi. Totodată, potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 50% dintre reprezentanţii organismelor de apărare a ordinii publice recunosc că nutresc simpatii faţă de forţele de extremă dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor