În Moldova a început luna securităţii cibernetice în guvern

. (Photos.com)
Tatiana Chiriac
02.10.2013

În cadrul lunii europene a securităţii cibernetice, marţi în Moldova a început luna securităţii cibernetice în guvern. Potrivit "Infotag", cu referire la Directorul Centrului Guvernării Electronice, Stela Mocanu, în cadrul manifestării, pe parcursul lunii octombrie, la Chişinău vor avea loc întruniri, seminare, mese rotunde şi conferinţe consacrate securităţii digitale.

"Pentru vineri este programat un forum în domeniul securităţii digitale, la care vor participa prim-ministrul Iurie Leancă şi preşedintele Estoniei Toomas Hendrik IIves. E cunoscut faptul că Estonia este una din ţările-lider în ce priveşte securitatea cibernetică şi la întrunire delegaţia estoniană va face cunoscută experienţa sa în domeniu", - a menţionat sursa citată.

Potrivit Stelei Mocanu, unul din partenerii evenimentului este NATO, astfel fiind programată o întâlnire la Ministerul Apărării, întrucât anume acesta în primul rând trebuie să fie pregătit pentru atacurile cibernetice.

În cadrul mesei rotunde, Ministrul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a spus că Moldova nu este ameninţată de atacuri cibernetice, dar este mai bine ca guvernul să fie pregătit în acest sens.

"Numărul populaţiei în ţara noastră este mic în comparaţie cu ţările pentru care atacurile cibernetice constituie o problemă serioasă. Dar întrucât optăm pentru modernizare, baza de date devine digitală şi ea trebuie protejată. În Moldova ia amploare identitatea digitală, semnătura digitală, iar conturile bancare constituie ţinta infractorilor în domeniul ciberneticii", -a constatat ministrul.

Luna securităţii cibernetice (National Cyber Security Awareness Month) a fost iniţiată în Statele Unite ale Americii în octombrie 2004. În Europa prima a organizat acest eveniment Norvegia, în anul 2011. De la începutul anului 2013 au fost înregistrate peste un miliard de atacuri cibernetice, ca rezultat peste 550 de milioane de utilizatori şi-au pierdut bazele de date, iar prejudiciile sunt evaluate în miliarde de dolari SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor