În R. Moldova au demarat lucrările etapei a doua a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău

Implementarea fazei a doua a gazoductului pe direcţia Ungheni-Chişinău cu investiţii de 93 milioane de euro din partea României urmează să asigure R. Moldova cu tot volumul necesar de gaze naturale.
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni (mei.gov.md)

Cel mai mare proiect de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România va continua prin prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni, până la Chişinău. Lucrările de construcţie a conductei Ungheni – Chişinău au demarat luni, 18 februarie, în prezenţa prim-ministrului Pavel Filip şi a vicepremierului român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall.

Potrivit Guvernului moldovean, proiectul este unul de interes naţional şi de importanţă strategică. Prin conducta Iaşi-Ungheni s-au livrat câte aproape 1 milion de m3 de gaze pe an oraşul Ungheni şi alte câteva localităţi din apropiere au avut în ultimii ani gaz românesc.

După implementarea fazei a doua cu investiţii de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chişinău de 120 de km urmează să asigure Republica Moldova cu tot volumul necesar de gaze naturale.

Pavel Filip a menţionat că astfel de proiecte leagă şi mai mult R. Moldova şi România. „În aşa mod se produce simbolic unirea.”

Vicepremierul Ana Birchall a reiterat că România a fost, este şi va rămâne cel mai ferm susţinător al R. Moldova. „Urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a R. Moldova la spaţiul european şi ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viaţă mai bun pentru fiecare cetăţean al ţării.”

Gazoductul Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Conducta Iaşi-Ungheni a fost pusă în funcţiune în anul 2014, iar acum gazoductul urmează a fi extins pe direcţia Ungheni-Chişinău.

Realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei staţii de predare a gazelor naturale şi dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni. Reprezentanţii companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe