India doreşte să se modernizeze construind 100 de "oraşe inteligente"

(NARINDER NANU / AFP / Getty Images)

Premierul Indiei Narendra Modi doreşte să schimbe faţa Indiei punând în aplicare un plan surprinzător prin cumpăra o sută de "oraşe inteligente" pentru întreaga ţară, potrivit Mediafax.

"Oraşele inteligente" folosesc tehnologie pentru soluţionarea problemelor urbane, precum camere de securitate şi senzori care monitorizează nivelurile apei, folosirea energiei şi traficul şi care trimit informaţia direct celor care administrează oraşul. De asemenea ele au sisteme automate de colectare a gunoiului şi aplicaţii care ajută locuitorii să se deplaseze în trafic, să anunţe existenţa gropilor şi să voteze.

"În trecut oraşele erau construite de-a lungul râurilor", a afirmat prim-ministrul indian, într-un discurs din iunie. "Acum sunt construite de-a lungul autostrăzilor. Dar în viitor vor fi construite pe baza disponibilităţii reţelelor de fibră optică şi a infrastructurii din următoarea generaţie".

Narendra Modi vizează construcţia de noi oraşe cu scopul de a "urbaniza" mai rapid populaţia. Săptămâna trecută, Guvernul Indiei a anunţat că va aloca suma de 1,2 miliarde de dolari pentru a construi oraşe inteligente anul viitor, o mare parte din fonduri urmând să provină de la investitori privaţi şi din străinătate. O parte a acestor oraşe se află deja în procesul de construcţie, ele fiind situate în special în coridorul dintre Delhi şi Mumbai, centrele politice şi de afaceri ale Indiei.

Totuşi, planurile de tip ştiinţifico-fantastice ale primului ministru sunt privite cu neîncredere, mulţi considerând că India are alte priorităţi întrucât o mare pare a populaţiei trăieşte în sărăcie şi nu are acces la infrastructură de bază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe