Ingrijirea cainelui la batranete

Un caine rasa Bull terrier este scos la plimbare de stapanul lui.
Un caine rasa Bull terrier este scos la plimbare de stapanul lui. (Dan Kitwood / Getty Images)

Batranetea este o stare finala in evolutia oricarui organism. Ea reprezinta o mina de incapacitati si suferinte.

Longevitatea unui caine este influentata si de activitatea depusa de-a lungul vietii, sau de zestrea genetica a individului si rasei. Viata cainelui este relativ scurta. Inceputul imbatranirii cainilor se observa de pe la varsta de 8 ani, iar la cei mai mici de talie, pe la 11 ani. La varsta de 5-7 ani, cainelui ii apar primele fire de par carunt – primele semne ale batranetii. Pe la 7-8 ani incepe sa il lase vederea, iar pe la 8-10 ani, auzul.

Odata cu imbatrinirea, alergatul devine o dificultate, iar cainii devin din ce in ce mai anchilozati. Dar asta nu inseamna ca stapanul trebuie sa renunte la plimbatul zilnic al cainelui. Continuati sa-l scoateti la fel de des, dar iesirile trebuiesc sa fie mai scurte, deoarece la aceasta varsta cainele oboseste mai repede.

Evitati sa scoateti cainele batran la plimbare cand afara sunt temperaturi extreme. Organismul cainelui manifesta o putere de acomodare mai scazuta la aceasta varsta. Pot aparea boli si, de asemenea, imunitatea poate sa-i scada dramatic daca este supus la temperaturi extreme, mari si mici.

O boala frecventa intalnita la cainii batrani este cancerul, sau boli interne. Cei bolnavi de cancer isi cauta mereu un loc mai linistit si au nevoie de multa ingaduinta.

Daca aveti un caine batran si il tineti la curte, in aer liber, asigurati-i pe timp de iarna un culcus mult mai calduros decat acela pe care l-a avut in prima perioada a vietii, pentru ca cei batrani sufera mult mai usor de frig.

Cainele batran nu doreste decat sa il aiba alaturi, pana in ultimul moment, pe stapanul lui. Nu faceti batranetea cainelui un chin, abandonandu-l in ultimii lui ani de viata.

Posesorii unui caine batran care doresc sa achizitioneze pe langa acesta si un pui, trebuie sa aiba grija sa nu-i acorde noului venit toata atentia, si cu predilectie, aceasta sa le fie indreptata catre cel batran. Faceti asta pentru a-l feri de suferinta sentimentului de gelozie.

Pe masura ce cainele imbatraneste, atasamentul fata de stapan este tot mai puternic, iar departirile, fie ele chiar si pe durate scurte, sunt tot mai resimtite de acesta. Durerea cainelui batran, atunci cand este separat de stapanul lui, este una mare, fapt pentru care cei care iubesc cainii nu sunt de acord cu abandonarea batranului lor prieten. Cainele batran nu doreste decat sa il aiba alaturi, pana in ultimul moment, pe stapanul lui. Nu faceti batranetea cainelui un chin, abandonandu-l in ultimii lui ani de viata.

In cazul in care hranirea cainelui a devenit problematica, sau daca i s-au atrofiat simturile, daca acesta manifesta dureri si suferintele sunt mari, este bine sa recurgem la solutia eutanasierii acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură