Investigaţie jurnalistică. "Cartierul generalului: Pe aici, cândva, trecea un râu" [video]

Gabriel Oprea a îngropat un râu pentru a face loc unui cartier de vile. În interes personal, nu naţional. A câştigat, astfel, 2.5 milioane de euro. N-a fost singur în schema imobiliară. L-a ajutat primarul Florentin Pandele, paravan a fost Loredana Radu, nepoata generalului, iar vilele au fost construite de afaceristul Dumitru Bucşaru.
Cartierul generalului Gabriel Oprea
Cartierul generalului Gabriel Oprea (Captură Youtube)

Generalul Gabriel Oprea a băgat în pământ un râu pentru a face loc unui cartier de vile, într-o controversată afacere imobiliară în care apar nume importante de pe scena politică, dezvăluie jurnaliştii de la RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media.

Schema de 2,5 milioane de euro a început tot prin paravanul pe nume Loredana Radu, nepoata lui Oprea şi avocat al fostului premier Ponta, arestată împreună cu primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, pentru că ar fi intermediat o altă şpagă pentru unchiul ei.

La câteva zile după ce un cunoscut samsar ilfovean a fost împroprietărit de comisia judeţeană cu 20 de hectare de teren în Voluntari, nepoata lui Oprea, Loredana Radu, a cumpărat de la acesta un hectar, cu preţul de 400.000 de dolari. Terenul era lipit de o altă proprietate care-i aparţinea generalului.

Nepoata lui Oprea i-a vândut imediat jumătate din teren unchiului ei. Cealaltă jumătate a ajuns la omul de afaceri Dumitru Bucşaru. Pe tot hectarul vândut celor doi, Loredana Radu a luat exact cât a plătit: 400.000 de dolari.

Noii coproprietari ai terenului cumpărat de la Loredana Radu, Oprea şi Bucşaru au mers la Primăria Voluntari şi au luat o autorizaţie de construire pentru 19 vile de lux. Nu înainte de a face să dispară o porţiune din râul Valea Roşie, care era graniţa de nord a proprietăţii lor.

Fără nicio autorizaţie, râul a fost înghesuit într-o ţeavă de plastic, pe care proprietarii au îngropat-o pe toată lungimea parcelei lor de teren. După finalizarea construcţiei, zece din cele 19 vile i-au revenit generalului Oprea, care le-a vândut apoi unui controversat om de afaceri cu suma de 2,5 milioane de euro în iulie 2007. Aceasta este cea mai mare tranzacţie imobiliară a generalului Oprea. Dintre cele cunoscute.

RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media vă prezintă istoria cartierului de vile al cuplului Oprea-Bucşaru din Pipera, o poveste cu iz penal în care mai apar Florentin Pandele şi Traian Băsescu.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.