Iohannis: Dragnea trebuia să demisioneze. E o glumă destul de proastă asta cu statul paralel

Nu există un aşa-zis stat paralel, concept care vine din ţări cu sisteme nedemocratice, dar există câteva persoane care vor să acapareze toată puterea şi se victimizează, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Rezoluţia adoptată recent de PSD în Comitetul Executiv Naţional cu privire la statul paralel este pur şi simplu o glumă proastă, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Este o glumă destul de proastă asta cu statul paralel şi sper să înţeleagă şi românii că de fapt nu există niciun stat paralel, dar există câteva persoane care vor să acapareze toată puterea şi care pentru a face acest lucru se victimizează şi inventează astfel de concepte. În România nu a existat şi nu există un stat paralel. Este un concept care vine din ţări cu sisteme relativ nedemocratice şi nu are rost să facem paralele", a afirmat Iohannis, citat de Agerpres.

Cât despre proaspăta inculpare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în noul dosar "Teldrum", liderul de la Cotroceni a subliniat că pesedistul ar fi trebui să demisioneze din funcţie.

"M-aţi întrebat dacă am asistat la acel circ din faţa DNA-ului. Nu m-am uitat expres, dar a fost atât de evident în toată media, încât nu a putut fi evitat. Este clar că trebuie să demisioneze (Liviu Dragnea — n.r.), trebuia nici să nu ajungă acolo, nu să demisioneze. Cred că acest tip de circ cu victimizări şi aşa mai departe nu face deloc bine democraţiei româneşti", a declarat Iohannis.

"Ştiţi foarte bine cum o văd şi cum am expus-o public încă din toamna anului trecut, când am spus foarte clar că este greşit ca în conducerea statului să ajungă oameni cu probleme penale, fiindcă acesta este rezultatul: ei ajung acolo şi vor să-şi apere pielea proprie, şi nu pielea românului şi atunci apar astfel de situaţii de tip circ, când oameni în toată firea vin şi statuează prostii de tipul statului paralel, se victimizează şi aşa mai departe, când de fapt scopul lor este doar de a-şi proteja propria persoană", a precizat Iohannis.

"Există însă, într-adevăr, diferiţi centri care promovează concepte politice diferite şi dacă stăm să judecăm bine, atunci avem forţe politice care sunt la putere şi forţe politice care sunt în opoziţie. Este clar că există diferenţe majore de abordare între aceştia, dar asta nu înseamnă că avem de-a face cu un stat paralel. Avem abordări politice diferite şi atâta vreme cât avem o democraţie vie în România, acest lucru mie mi se pare ok", a opinat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat, de asemenea, că primeşte "întrebări interesante" de la omologi de-ai săi care nu înţeleg cum de românii tolerează astfel de situaţii.

"Vă daţi seama ce întrebări interesante primesc de la ceilalţi şefi de stat şi de guvern cu care mă întâlnesc aproape săptămânal în diferite locuri. Lumea nu înţelege cum s-a putut ajunge până aici şi e destul de greu de explicat cum de românii tolerează o astfel de abordare în fruntea statului. Sper să se rezolve destul de repede", a spus Iohannis, adăugând că ''e neplăcut să te întrebe cum e posibil ca numărul doi şi numărul trei din stat să fie implicaţi în cercetări penale".

Preşedintele a susţinut că, prin rezoluţia privind "statul paralel şi ilegitim" adoptată la Comitetul Executiv desfăşurat la Herculane, PSD se situează la "marginea unui comportament democratic".

"Dacă vorbim despre acel document adoptat de un for de conducere dintr-un partid politic aflat la guvernare, daţi-mi voie să spun că mie mi se pare o abordare fundamental greşită şi cu astfel de rezoluţii nu fac decât să se situeze singuri chiar la marginea unui comportament democratic", a arătat Iohannis.

În acelaşi timp, şeful statului a subliniat că nu se teme "absolut deloc" de o eventuală suspendare a sa din funcţie pentru că, în primul rând, "nu există nici un temei", iar în al doilea nu crede că românii îşi doresc asta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne