Iohannis pierde la CCR în speţa "Concediul lui Dăncilă"

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind concediul premierului Viorica Dăncilă.

Preşedintele sesizase CCR acuzând că premierul a încălcat prevederile din Constituţie atunci când l-a desemnat pe vicepremierul Paul Stănescu să-i preia atribuţiile pe perioada concediului, respectiv 6-13 august.

"Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru. Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa Preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6-13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi, pentru motivele expuse în cele ce urmează", a explicat Iohannis.

Preşedintele a susţinut că, procedând în acest mod, Viorica Dăncilă se situează în afara cadrului constituţional. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat şi prevederile din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa CCR.

Pentru mai multe detalii despre demersul lui Iohannis intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne