Ion Sturza: Activitatea lui Tapiola marcată de mult "rafinament" şi puţine gesturi umane

Modul în care a fost "executat" Vlad Filat şi cum sunt judecaţi şi alţii va rămâne o pată pe conştiinţa multor "ambasadori", afirmă Sturza. Un internaut sugerează că diplomaţilor le este indiferent cum îi cheamă pe cei care stau la închisoare.
Pirkka Tapiola la sfârşit de mandat în R. Moldova
Pirkka Tapiola la sfârşit de mandat în R. Moldova (facebook.com)

Fostul premier al R. Moldova şi actual om de afaceri, Ion Sturza constată că misiunea şefului delegaţiei UE la Chişinău Pirkka Tapiola este pe sfârşite iar acest eveniment ar fi fost prea lung şi dens mediatizat. În opinia fostului politician, au mai plecat ambasadori din ţară, dar atâtea transmisiuni în direct, aprecieri şi regrete (sincere) pe reţelele de socializare nu au mai fost până în prezent.

“Medalie de la "odiosul" anti-european Dodon, gramotă de la prim-ministru, "mătăsuri" de la coordonator, vinuri alese, mâncăruri exotice, pupături şi îmbrăţişări ca pe timpurile glorioase. A plecat o epocă, a plecat un mit − cel European”, scrie fostul politician pe pagina sa de socializare specificând că trebuie să se recunoască că Pirkka Tapiola e artist şi ştie să regizeze bine lucrurile cu o importanţă secundară.

“Succesorul, mic funcţionar diplomatic, venit dintr-o ţară ex-socialistă, fără mare carismă, dar un om în esenţă ok, va trebui să muncească mult pentru a atinge "rafinamentul" subtil al domnului Tapiola. Ce-i rămâne bătrânei Europe, decât rafinamentul. Lucrurile care contează pe bune se decid în altă parte...”, a adăugat Ion Sturza.

Fostul premier sugerează că totuşi Tapiola a ratat o vizită şi anume vizita la puşcărie, la Vlad Filat. “Înţeleg, condamnarea în condiţii nedemne şi fără respectarea minimă a legii e lipsită de "rafinament". Totuşi, un gest uman n-ar fi stricat. Sunt convins că modul în care a fost "executat" Vlad Filat (şi cum sunt executaţi şi alţii astăzi) va rămâne o pată pe constiinţa multor "ambasadori". CEDO să-i judece...Filat are dreptul la un proces corect şi echitabil!”

Internautul Alex Ursu a comentat postarea lui Ion Sturza punctând că “ambasadorii numai la Filat se gândesc, la fel de mult ca şi la Plahotniuc, Dodon, sau la dumnevoastră... Când vin în Moldova aceştea au o agendă clară, stiu ce trebuie să implementeze în acest teritoriu... Ei pe baza asta primesc bonusurile”, scrie comentatorul virtual precizând că ambasadorilor le este indiferent cum îl cheamă pe acel care stă la răcoare sau pe acel care stă în fotoliu de coordonator. “Când o să ne invăţăm să nu ne milogim la alţii, să-i rugăm să ne bage în seamă? Poate ajunge atâta?!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe