Iordania avertizează: Restricţiile impuse de Israel la moscheea Al-Aqsa riscă să genereze o situaţie explozivă



Soldaţi israelieni în complexul Moscheei al-Aqsa.
Soldaţi israelieni în complexul Moscheei al-Aqsa. (Captură Foto)

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat luni că restricţiile impuse de Israel privind accesul credincioşilor musulmani în incinta Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim în timpul lunii de post musulman împinge spre o situaţie "explozivă", potrivit Reuters.

În remarcile făcute în mass-media de stat, Safadi a menţionat că ţara sa, care supraveghează locul sfânt, a respins măsura anunţată de Israel de a limita accesul în timpul Ramadanului, invocând nevoile de securitate în contextul războiului din Gaza.

"Avertizăm că profanarea sfinţeniei Moscheii Al-Aqsa înseamnă să te joci cu focul", a declarat Safadi într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Gallagher.

Citiți și Palestinienii se pregătesc pentru Ramadan în atmosfera sumbră a războiului din Gaza

Complexul, al treilea cel mai sfânt sanctuar din Islam, este, de asemenea, locul cel mai sacru pentru evrei, care îl cunosc sub numele de Muntele Templului. Acesta a fost de mult timp un focar de probleme.

Iordania se face ecoul opiniei palestiniene potrivit căreia astfel de restricţii asupra credincioşilor musulmani, care se confruntă deja cu războiul şi foametea în Gaza, reprezintă un atac la adresa libertăţii de cult.

După ce ministrul israelian de extremă-dreapta pentru securitate naţională, Itamar Ben Gvir, a declarat recent că doreşte restricţii mai dure, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că numărul celor admişi va fi similar cu cel de anul trecut.

Citiți și Biden, declaraţie surprinzătoare: "Netanyahu face mai mult rău Israelului decât să îl ajute"

"A nu permite credincioşilor să îşi îndeplinească îndatoririle religioase şi ritualurile în această lună sfântă şi restricţionând libertatea de a intra în moscheea Aqsa, toate acestea împing spre o situaţie explozivă, ceea ce reprezintă un avertisment", a adăugat Safadi.

Israelul riscă, de asemenea, violenţe mai ample în Cisiordania ocupată de Israel, prin ceea ce Safadi a declarat că sunt măsuri unilaterale israeliene de schimbare a status quo-ului, citând accelerarea construcţiei de colonii evreieşti pe pământ arab şi ceea ce el a numit "atacuri teroriste intensificate ale coloniştilor înarmaţi asupra sătenilor palestinieni".

"Cisiordania este în fierbere", a adăugat Safadi.

Citiți și Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza, ca parte a unei tactici de "înfometare", acuză un expert ONU

Cisiordania ocupată de Israel a înregistrat, de la războiul din Gaza, o creştere a confruntărilor, aproximativ 400 de palestinieni fiind ucişi în ciocniri cu forţele de securitate sau cu colonişti evrei.

Majoritatea puterilor mondiale consideră ilegale coloniile pe care Israelul le-a construit pe terenurile pe care le-a capturat în războiul din 1967 cu puterile arabe.

Luna sfântă a Ramadanului a venit într-un moment în care palestinienii din enclavă mor de foame, Israelul folosind privarea de hrană ca armă de război, a declarat Safadi.

Citiți și SUA va construi un port temporar pe coasta mediteraneană a Fâşiei Gaza pentru a livra ajutoare

"Ramadanul vine cu Gaza bombardată de Israel şi cu femei care nu pot găsi hrană pentru copiii lor şi cu cinci luni care au trecut fără ca lumea să reuşească să păstreze demnitatea umană", a menţionat Safadi.

Campania neîncetată a Israelului în Gaza a provocat o alarmă tot mai mare în întreaga lume, deoarece riscul tot mai mare de foamete ameninţă să se adauge la un bilanţ al morţilor care a depăşit deja 31.000.

Israelul neagă că este responsabil pentru foametea generalizată sau că poartă război împotriva civililor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe