Iran: noi tiruri de rachete la exerciţii militare

Iranul a tras duminică două tipuri de rachete ale sale cu rază medie de acţiune Shahab în cadrul unor exerciţii militare.
Iranul a tras duminică două tipuri de rachete ale sale cu rază medie de acţiune Shahab în cadrul unor exerciţii militare. (SHAIGAN / AFP / Getty Images)

Iranul a tras duminică după cum a fost prevăzut două tipuri de rachete ale sale cu rază medie de acţiune Shahab în cadrul unor exerciţii militare, a anunţat televiziunea de stat.

Iranul a procedat mai devreme în timpul zilei la exerciţii de tiruri de rachete cu bătaie scurtă şi urmează să facă acelaşi lucru luni cu rachete Shahab-3 cu rază lungă (în jur de 2.000 de kilometri).

Rachetele cu rază medie de acţiune testate duminică erau de tip Shahab-1 şi Shahab-2, cu o bătaie cuprinsă între 300 şi 700 de kilometri, şi ele au fost trase cu succes, a indicat la televiziunea de stat comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami.

"Tirurile de rachete au lovit ţintele cu precizie", a spus el.

Iranul a tras mai înainte trei tipuri de rachete cu rază scurtă de acţiune duminică dimineaţă, la începutul exerciţiilor militare denumite "Marele Profet 4", potrivit televiziunii în limba engleză Press-TV. Este vorba despre rachete Tondar (cu o bătaie de 150 de kilometri), Fateh 110 (200 de kilometri) şi Zelzal (până la 400 de kilometri).

Aceste tiruri intervin după recenta decizie a preşedintelui american Barack Obama de a renunţa la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, elaborat la vremea preşedintelui George W. Bush şi oficial destinat să contracareze eventuale tiruri cu bătaie lungă venite din Iran, notează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe