Iranul a atacat Israelul lansând sute de drone sinucigaşe şi rachete

Iranul lansează un atac de represalii asupra Israelului cu sute de drone şi rachete
Iranul lansează un atac de represalii asupra Israelului cu sute de drone şi rachete (Screenshot - X)

Iranul a lansat drone explozive şi a tras rachete asupra Israelului sâmbătă seara târziu, în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, un atac de represalii care a ridicat ameninţarea unui conflict regional mai amplu, în timp ce Statele Unite au promis un sprijin "de fier" pentru Israel, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, sirenele au răsunat, iar reporteri aflaţi la faţa locului au relatat că se auzeau lovituri puternice şi bubuituri îndepărtate de la ceea ce presa locală a numit interceptări aeriene ale dronelor explozive.

Preşedintele american Joe Biden, care a discutat la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din Grupul celor şapte economii majore pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce el a numit atacul obraznic al Iranului.

După şase luni de război dintre Israel şi Hamas în Gaza şi pe fondul riscurilor crescânde privind un conflict regional mai mare, Axios a citat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit căruia Biden i-a spus, de asemenea, lui Netanyahu că SUA se va opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică, la ora 16.00 ET, după ce Israelul i-a cerut să condamne atacul Iranului şi să desemneze Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol asupra Israelului, cele mai multe dintre ele fiind interceptate în afara graniţelor israeliene. Acestea au inclus peste 10 rachete de croazieră, a precizat el.

Salva iraniană de peste 200 de drone şi rachete a provocat pagube uşoare la o instalaţie militară israeliană, a declarat Hagari.

Armata israeliană a declarat ulterior că nu a sfătuit niciun rezident să se pregătească să se adăpostească. Această revizuire a unei alerte anterioare părea să semnaleze sfârşitul ameninţării.

Postul de televiziune israelian Channel 12 a citat un oficial israelian nenumit care a declarat că va exista un "răspuns semnificativ" la acest atac.

Iranul a promis represalii pentru ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), inclusiv doi comandanţi de rang înalt.

Teheranul a transmis că atacul său a fost o pedeapsă pentru "crimele israeliene". Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

"În cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever", a declarat misiunea iraniană la Naţiunile Unite, avertizând SUA să "stea departe", menţionând însă că Iranul "consideră acum că problema este încheiată".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu a căutat un conflict cu Iranul, dar nu va ezita să acţioneze pentru a proteja forţele americane şi a sprijini apărarea Israelului.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat atacul Iranului, declarându-se "profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni".

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat pe aplicaţia de socializare Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit una din partea Iranului, în care se afirmă că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare.

"Aceasta din urmă avertizează că, dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică şi mai decisivă", a declarat Polianski.

Biden, care vineri avertizase Iranul împotriva unui atac, şi-a întrerupt o vacanţă pentru a se întoarce la Casa Albă, unde se întâlneşte cu echipa sa de securitate naţională, monitorizând atacurile, precum şi apărarea Israelului. El s-a angajat să fie alături de Israel.

"Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor venite din partea Iranului şi a aliaţilor săi este de fier", a declarat Biden pe X după întâlnire.

Războiul din Gaza, pe care Israelul a invadat-o după un atac al Hamas la 7 octombrie, a amplificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Libanul şi Siria şi atrăgând tiruri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor israeliene de la distanţe mari, precum Yemen şi Irak.

Dronele ar fi fost lansate, de asemenea, împotriva Israelului de către grupul Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, a precizat compania britanică de securitate maritimă Ambrey într-un comunicat.

Aceste confruntări ameninţă acum să se transforme într-un conflict deschis direct care să opună Iranul şi aliaţii săi regionali Israelului şi principalului său susţinător, Statele Unite. Puterea regională Egipt a îndemnat la "cea mai mare reţinere".

În timp ce Israelul şi Iranul sunt duşmani înverşunaţi de zeci de ani, disputa lor s-a desfăşurat în principal prin intermediari sau prin luarea în vizor a forţelor fiecăruia dintre ei care operează în ţări terţe.

Avioane de război americane şi britanice au fost implicate în doborârea unor drone cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a relatat postul israelian Channel 12. Armata americană a doborât zeci de drone şi rachete cu destinaţia Israel, au declarat trei oficiali americani.

Biden a afirmat că a ordonat armatei americane să deplaseze avioane şi distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute.

"Mulţumită acestor desfăşurări şi abilităţii extraordinare a militarilor noştri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele care se apropiau", a menţionat el.

Conflictul escaladează

Netanyahu a convocat cabinetul de război al Israelului la un sediu militar din Tel Aviv, a transmis biroul său.

Israelul şi Libanul au anunţat că îşi închid spaţiul aerian sâmbătă seara. Iordania, care se află între Iran şi Israel, a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care ar încălca teritoriul său, au declarat două surse regionale de securitate.

Locuitorii din mai multe oraşe iordaniene au declarat că au auzit o activitate aeriană intensă.

Siria, un aliat al Iranului, a anunţat că a pus în stare de alertă maximă sistemele de apărare sol-aer din jurul capitalei şi al bazelor majore, potrivit unor surse militare din această ţară.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Mexic, Olanda şi Norvegia au condamnat atacul Iranului.

Rivalul republican al lui Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie, Donald Trump a făcut o scurtă referire la atacurile aeriene în cadrul unui miting în Pennsylvania, criticându-l pe rivalul său democrat.

"Sunt atacaţi chiar acum", a spus Trump. "Asta pentru că noi dăm dovadă de o mare slăbiciune. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat, slăbiciunea de care am dat dovadă este de necrezut, şi nu s-ar fi întâmplat dacă eram la guvernare".

Israelul se pregătea pentru un răspuns iranian la lovitura de la consulatul din Damasc încă de săptămâna trecută, când liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul "trebuie să fie pedepsit şi va fi" pentru o operaţiune pe care a numit-o echivalentă cu una pe teritoriul iranian.

Principalul aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah, care a avut schimb de focuri cu Israelul de la începutul războiului din Gaza, a declarat duminică dimineaţa că a lansat rachete asupra unei baze israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe