Iranul acuză Israelul că l-a ucis pe şeful spionajului Gardienilor Revoluţiei din Damasc

(Youtube - captură ecran)

O presupusă lovitură israeliană l-a ucis, sâmbătă, pe şeful spionajului Gărzilor Revoluţionare iraniene pentru Siria şi alţi trei membri ai gărzilor, a declarat Iranul, într-un atac care a distrus o mare parte dintr-o clădire rezidenţială cu mai multe etaje din Damasc, potrivit The Guardian.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că şase persoane au fost ucise în atacul israelian asupra cartierului de lux Mazzeh din capitala siriană.

În ultimele săptămâni, Israelul a fost acuzat de intensificarea loviturilor asupra unor personalităţi iraniene de rang înalt şi aliate din Siria şi Liban, ridicând temeri că războiul din Gaza s-ar putea extinde într-un conflict regional.

"Şeful [serviciului de informaţii] al Gardienilor Revoluţiei din Siria, adjunctul său şi alţi doi membri ai Gărzilor Revoluţionare au fost ucişi în atacul Israelului asupra Siriei", a declarat agenţia de presă iraniană Mehr.

Într-o declaraţie, Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) a confirmat că a pierdut patru dintre membrii săi şi a dat vina pe Israel.

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a declarat că Teheranul nu va lăsa fără răspuns "asasinatul laş".

Întrebată cu privire la atac, armata israeliană a declarat: "Nu comentăm rapoartele din presa străină".

Tensiunile dintre Iran şi Israel au atins un nou nivel maxim după atacul surpriză sângeros lansat de Hamas în Israel la 7 octombrie.
Hamas a avut o relaţie strânsă, chiar dacă cu suişuri şi coborâşuri, cu Iranul timp de zeci de ani, la fel ca şi Hezbollah, organizaţia militantă islamistă din Liban, care a schimbat focuri de armă cu Israelul peste graniţa disputată timp de luni de zile.

Israelul a lansat sute de atacuri aeriene în timpul celor peste zece ani de război civil din Siria, vizând în principal forţele susţinute de Iran, precum şi poziţii ale armatei siriene. Presupusa lovitură israeliană de sâmbătă a fost al doilea asasinat ţintit de acest tip în Siria în mai puţin de o lună. În decembrie, un atac aerian israelian a ucis un general iranian de rang înalt în această ţară.

Israelul a vizat, de asemenea, inamicii din Liban. La 2 ianuarie, într-un bastion al Hezbollah din Beirut, adjunctul liderului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-un atac atribuit pe scară largă Israelului.

Câteva zile mai târziu, Israelul l-a ucis pe Wissam al-Tawil, un comandant de rang înalt al Hezbollah, într-un atac asupra maşinii sale în sudul Libanului.

Israelul comentează rareori loviturile individuale care vizează Siria, dar a declarat în repetate rânduri că nu va permite Iranului, care susţine guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, să îşi extindă prezenţa în această ţară.

Analiştii israelieni au vorbit despre un "război pe mai multe fronturi", cu operaţiuni de luptă în Siria, Liban, Cisiordania ocupată şi Gaza împotriva a ceea ce ei descriu ca fiind o coaliţie de inamici dedicată distrugerii statului evreu. Iranul îşi descrie reţelele de facţiuni armate proxy ca fiind o axă de rezistenţă.

Ofensiva Israelului în Gaza a continuat sâmbătă, cu lovituri aeriene şi bombardamente de artilerie care au lovit ţinte din întregul teritoriu. Militanţii Hamas s-au luptat cu tancurile care încercau să avanseze în suburbiile estice ale zonei Jabaliya din nordul Gaza, unde Israelul a început să retragă trupele şi să treacă la operaţiuni la scară mai mică, au declarat locuitori şi surse militante.

În zona sudică Khan Younis, unde Israelul afirmă că şi-a extins operaţiunile împotriva Hamas, martorii au declarat că tancurile au bombardat peste noapte zonele din jurul spitalului Nasser, descriind bombardamentul ca fiind cel mai intens din ultimele zile.

Nasser este acum cel mai mare spital funcţional din Gaza. Israelul declară că luptătorii Hamas operează din interiorul şi din jurul spitalelor, inclusiv Nasser, lucru pe care Hamas şi personalul medical îl neagă, deşi Israelul a prezentat câteva imagini şi fotografii care îi susţin afirmaţiile.

Armata israeliană a declarat că, în Khan Younis, a efectuat un raid asupra unui complex militar, a neutralizat lansatoare de rachete gata de utilizare şi a găsit explozibili ascunşi în subteran, în timp ce un avion a lovit doi bărbaţi înarmaţi de acolo.

Avioanele israeliene au aruncat pliante în zona sudică a oraşului Rafah, îndemnând palestinienii care se refugiază acolo să ajute la localizarea ostaticilor deţinuţi de Hamas de când organizaţia militantă a lansat atacuri sângeroase în Israel în octombrie, au spus locuitorii.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că loviturile israeliene au ucis 165 de persoane şi au rănit alte 280 în ultimele 24 de ore, unul dintre cele mai mari bilanţuri într-o singură zi din 2024.

Acesta nu a făcut distincţie între combatanţi şi necombatanţi în bilanţul zilnic. Dar majoritatea celor 24.927 de palestinieni ucişi de la începutul războiului din 7 octombrie sunt civili, susţin oficialii din domeniul sănătăţii.

Israelul a promis că va "zdrobi" Hamas în Gaza după ce luptătorii săi au spart un gard de un miliard de dolari şi au pătruns în Israel la 7 octombrie, ucigând 1 200 de persoane, majoritatea civili, şi luând aproximativ 250 de ostatici în Gaza.

În peste 100 de zile de război, ofensiva aeriană, terestră şi maritimă a Israelului a distrus o mare parte din Gaza, strămutând cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să se mute în mod repetat şi să se refugieze în corturi care nu îi protejează prea mult de intemperii şi de boli, potrivit ONU.

Pliantele lansate de Israel pe Rafah prezentau fotografii ale celor 33 de ostatici, cu numele lor scrise în arabă, îndemnându-i pe cei strămutaţi să ia legătura cu ei.

"Vreţi să vă întoarceţi acasă? Vă rugăm să sunaţi dacă recunoaşteţi pe unul dintre ei", scria pe pliante.

Peste 100 dintre ostaticii capturaţi de Hamas au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu de scurtă durată din noiembrie, în schimbul eliberării a 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 132 au rămas în Gaza, dintre care 27 au fost ucişi în captivitate.

În Israel, liderii politici se află sub o presiune tot mai mare pentru a face mai mult pentru eliberarea ostaticilor. Săptămâna trecută, un ministru de rang înalt a cerut o încetare a focului pentru a permite un acord, iar familiile ostaticilor au campat în faţa reşedinţei lui Netanyahu din oraşul de coastă Cezareea.

"El trebuie să aleagă [un acord] şi să încheie saga ostaticilor", a declarat Eli Stivi, al cărui fiu, Idan, este ţinut în regim de izolare în Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe