Iranul îl convoacă pe emisarul rus în legătură cu insulele disputate din Golful Persic

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, la Naţiunile Unite
Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, la Naţiunile Unite (Youtube - captură ecran)

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei după ce Moscova şi ţările arabe au publicat o declaraţie comună la începutul acestei săptămâni în care contestă pretenţiile Iranului asupra insulelor disputate din Golful Persic, a raportat duminică presa de stat, citată de POLITICO.

Agenţia de ştiri oficială iraniană IRNA a declarat că trimisului rus convocat sâmbătă i-a fost înmânată o notă pe care trebuie să o transmită Kremlinului, în care Teheranul protestează faţă de declaraţia celui de-al 6-lea Forum de cooperare arabo-rusă, emisă în Maroc, care a cerut o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului dintre Iran şi Emiratele Arabe Unite cu privire la insule.

Anterior, sâmbătă, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, i-a transmis omologului său rus la telefon că "respectarea suveranităţii şi integrităţii ţărilor se numără printre principiile de bază în legăturile dintre naţiuni", a menţionat IRNA într-un raport separat.

Aceasta a fost a doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus în semn de protest faţă de comentariile privind insulele disputate. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declaraţii similare.

Disputa diplomatică este un eveniment rar întâlnit între cele două ţări care şi-au aprofundat legăturile de când Moscova a invadat Ucraina, Iranul furnizând Rusiei drone ucigaşe care au fost folosite cu efecte devastatoare. De asemenea, ambele ţări au fost susţinători puternici ai preşedintelui Bashar Assad în războiul civil din Siria.

În 2022, Iranul l-a convocat pe trimisul Chinei din cauza unei declaraţii comune similare cu naţiunile arabe.

Iranul a preluat controlul asupra celor trei insule Abu Musa, Tunb Mare şi Tunb Mic după retragerea forţelor britanice în 1971. Acesta le consideră o parte "inseparabilă" a teritoriului său.

Emiratele Arabe Unite revendică, de asemenea, cele trei insule şi fac presiuni de mult timp pentru o soluţie negociată.

Cele trei insule domină apropierea de strâmtoarea strategică Ormuz, o cale navigabilă cheie prin care trece aproximativ o cincime din aprovizionarea cu petrol din lume.

Teheranul afirmă că insulele au făcut parte din statele persane din antichitate până când au fost ocupate de britanici la începutul secolului al XX-lea. De asemenea, Iranul afirmă că un acord încheiat cu Sharjah, unul dintre cele şapte emirate din Emiratele Arabe Unite, îi dă dreptul de a administra Abu Musa şi de a staţiona trupe acolo.

Nu există un astfel de acord cu privire la celelalte două insule.

EAU afirmă că acestea au aparţinut emiratului Ras al-Khaimah până când Iranul le-a confiscat cu forţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe