Iranul se pregăteşte să atace Israelul şi avertizează SUA să "stea deoparte pentru a nu fi loviţi"

Consilierul prezidenţial iranian Mohammad Jamshidi
Consilierul prezidenţial iranian Mohammad Jamshidi (Screenshot - Iran International)

Iranul a avertizat SUA să nu se implice în atacul de represalii pe care îl anticipează împotriva Israelului ca răspuns la un presupus atac aerian israelian care a lovit luni ambasada iraniană din Damasc, Siria, care ar fi ucis comandanţi iranieni de rang înalt în Siria, informează The New Arab.

Într-o postare pe X, vineri, adjunctul şefului de cabinet al preşedintelui iranian pentru afaceri politice, a transmis Statelor Unite să "se dea la o parte pentru a nu fi loviţi" şi a avertizat Washingtonul să nu cadă în "capcana" premierului Netanyahu.

Jamshidi afirmă că SUA a răspuns cerând Iranului să nu vizeze instalaţiile americane.

Iranul s-a angajat să pedepsească Israelul la o înmormântare a celor şapte ofiţeri ucişi vineri. Televiziunea de stat a arătat demonstranţi care purtau fotografii ale celor ucişi şi bannere cu sloganuri precum "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii".

Se pare că SUA se află în "alertă maximă" şi se pregăteşte pentru un posibil atac al Iranului care să vizeze active israeliene sau americane din regiune. Un oficial american a declarat pentru CNN că un atac ar putea avea loc în cursul săptămânii viitoare.

Un înalt oficial al administraţiei Biden declarase că SUA "sprijină pe deplin" apărarea Israelului împotriva ameninţărilor din partea Iranului.

Şapte ofiţeri au fost ucişi după ce presupusele avioane de război israeliene au vizat ambasada Iranului din Damasc, marcând o escaladare a războiului dintre Israel şi Iran.

Atacul aerian a fost cel mai îndrăzneţ şi mai mortal atac dintr-o serie care a ucis oficiali iranieni în Siria începând din decembrie, când un atac aerian israelian a ucis un consilier de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene din Damasc.

De asemenea, o lovitură aeriană israeliană a ucis 42 de persoane în apropiere de Alep în luna martie.

Unul dintre cei mai importanţi soldaţi iranieni, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), a fost unul dintre cei şapte ofiţeri ucişi în timp ce vizitau ambasada.

O sursă israeliană a confirmat presei israeliene că 28 de ambasade israeliene din întreaga lume au fost închise vineri ca "măsură de precauţie", pe fondul temerilor privind un răspuns de represalii, în timp ce protestatarii pro-palestinieni s-au adunat în Iran şi în întreaga lume pentru a sărbători Ziua Quds (Ierusalim), marcată în ultima vineri a Ramadanului.

Tensiunile dintre Iran şi Israel au escaladat pe fondul războiului israelian din Gaza, care a ucis de atunci peste 33.000 de civili palestinieni.

Iranul, intermediarii şi aliaţii săi din aşa-numita "Axă a Rezistenţei", inclusiv militanţii Houthi din Yemen, Hezbollah din Liban şi grupuri din Siria şi Irak, au desfăşurat atacuri împotriva Israelului şi a aliaţilor săi pentru a-şi arăta solidaritatea cu palestinienii.

Coaliţia a fost formată ca o coaliţie politică şi militară anti-israeliană şi anti-occidentală informală condusă de guvernul iranian.

Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că gruparea libaneză este "pe deplin pregătită" pentru un război cu Israelul, într-un discurs ţinut vineri cu ocazia sărbătoririi Zilei Ierusalimului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe