Israelul a atacat Iranul. Au fost raportate drone deasupra Isfahanului [Surse]

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Israelul a lansat vineri un atac pe teritoriul iranian, potrivit unor surse, în cel mai recent schimb de replici între cei doi inamici înrăiţi, al căror război din umbră de zeci de ani a ieşit la iveală şi ameninţă să antreneze regiunea într-un conflict şi mai amplu, relatează Reuters.

Presa iraniană a raportat explozii, dar un oficial iranian a declarat că acestea au fost provocate de sistemele de apărare aeriană. Presa de stat a declarat că trei drone deasupra oraşului central Isfahan au fost doborâte.

Conducerea Israelului şi armata au păstrat tăcerea vineri dimineaţă devreme. Iranul nu are niciun plan de a riposta imediat, a declarat un oficial iranian de rang înalt, în timp ce mass-media de stat a avut un răspuns iniţial moderat la atac.

Statele Unite au primit o notificare înainte de atacul Israelului, a declarat o sursă familiarizată cu situaţia, care a venit la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului cu un val de drone şi rachete. Cele mai multe dintre acestea au fost doborâte.

Washingtonul şi alte puteri globale au făcut presiuni asupra Israelului pentru a nu răspunde sau pentru a se asigura că orice represalii ulterioare au fost limitate pentru a preveni o conflagraţie mai amplă, după ce ultimul val de violenţe a fost declanşat de atacul aerian asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc la 1 aprilie, care a fost atribuit Israelului.

Această lovitură a avut loc pe fondul sprijinului acordat de Iran grupării militante palestiniene Hamas, al cărei atac asupra Israelului la 7 octombrie a declanşat invazia Israelului în Gaza.

Înaltul oficial iranian a pus la îndoială faptul că Israelul este responsabil.

"Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuţia înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac", a declarat oficialul iranian sub rezerva anonimatului.

Reacţia Iranului

În majoritatea comentariilor oficiale şi a rapoartelor de ştiri, nu a existat nicio menţiune despre Israel, iar televiziunea de stat a prezentat analişti şi experţi care au părut dispreţuitori în legătură cu amploarea.

Un analist a declarat la televiziunea de stat că mini dronele pilotate de "infiltraţi din interiorul Iranului" au fost doborâte de apărarea aeriană din Isfahan.

La scurt timp după miezul nopţii, "trei drone au fost observate pe cer deasupra oraşului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ şi a distrus aceste drone pe cer", a declarat televiziunea de stat iraniană.

Comandantul superior al armatei, Siavosh Mihandoust, a fost citat de televiziunea de stat, afirmând că sistemele de apărare aeriană au vizat un "obiect suspect".

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va da un "răspuns sever" la orice atac asupra teritoriului său.

Iranul a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că Israelul "trebuie să fie obligat să oprească orice aventurism militar suplimentar împotriva intereselor noastre", în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu se află într-un "moment de pericol maxim".

Acţiunile şi randamentele obligaţiunilor s-au scufundat în tranzacţiile din Asia, în timp ce monedele considerate valori sigure, aurul şi ţiţeiul, au crescut. Contractele futures Brent au crescut cu până la 4,2%% din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării din Orientul Mijlociu, înainte de a pierde din câştiguri. Cel mai larg indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific, a scăzut cu 2%, după ce anterior a scăzut cu până la 2,6%, iar contractele futures ale acţiunilor americane au indicat cu 1% mai puţin.

Siturile nucleare nu au suferit daune

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că nu au existat pagube la siturile nucleare iraniene în presupusul atac al Israelului asupra Iranului, confirmând rapoartele iraniene.

Teheranul afirmă că activitatea sa nucleară este paşnică, dar Occidentul crede că are ca scop construirea unei arme. Situl nuclear de la Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogăţire a uraniului, se află în provincia Isfahan.

Iranul şi-a închis aeroporturile din Teheran, Shiraz şi Isfahan după atac şi, de asemenea, a eliberat zborurile din porţiunea vestică a spaţiului său aerian pentru câteva ore după atac, potrivit flightradar24. Până la ora 04.45 GMT, aeroporturile şi spaţiul aerian au fost redeschise.

Ambasada SUA din Ierusalim a restricţionat angajaţii guvernului american de a călători în afara Ierusalimului, a zonei mari a Tel Avivului şi a Beersheba, "din cauza lipsei de precauţie".

Într-o declaraţie publicată pe site-ul său, ambasada i-a avertizat pe cetăţenii americani cu privire la "nevoia continuă de prudenţă şi de creştere a gradului de conştientizare a securităţii personale, deoarece incidentele de securitate au loc adesea fără avertisment".

Asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza a început după ce islamiştii Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, provocând 1.200 de morţi, potrivit unui bilanţ israelian. Ofensiva militară a Israelului a ucis peste 33.000 de palestinieni din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Grupări susţinute de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak, ceea ce a generat temeri că în Gaza conflictul s-ar putea transforma într-un război regional mai amplu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe