Israelul a lansat cel mai mare atac asupra Siriei din ultimii ani

Loviturile aeriene isareliene au lovit în interiorul Siriei, în nordul provinciei siriene Alep
Loviturile aeriene isareliene au lovit în interiorul Siriei, în nordul provinciei siriene Alep (Screenshot - X)

Vineri, Israelul a lansat cele mai puternice lovituri asupra Siriei din ultimele luni, sau poate chiar ani, având în vedere că bilanţul morţilor ajunge la câteva zeci de morţi, potrivit Zero Hedge.

Loviturile aeriene au fost efectuate adânc în teritoriul Siriei, în nordul provinciei siriene Alep, şi s-au soldat cu peste 40 de morţi, printre care soldaţi sirieni, militanţi Hezbollah şi civili. Majoritatea relatărilor internaţionale vorbesc despre 42 de morţi, dar guvernul sirian nu a oferit iniţial un număr precis de victime.

Opoziţia anti-Assad şi organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a descris că atacul din Alep a făcut cele mai multe victime în rândul soldaţilor sirieni într-un singur atac israelian de acest tip. În timp ce Israelul nu obişnuieşte să recunoască sau să confirme în mod direct astfel de atacuri pe teritoriul sirian, armata sa a desfăşurat atacuri sporadice asupra Siriei de ani de zile.

Atacul a avut loc în orele de dinaintea zorilor, în timpul nopţii - agenţia de stat SANA subliniind că mulţi civili au fost ucişi sau răniţi, dar fără a oferi o cifră.

Ministerul sirian al Apărării a precizat că atacurile aeriene au avut un anumit nivel de coordonare din partea "organizaţiilor teroriste" de la sol care, "în conjuncţie" cu raidul aerian, au efectuat atacuri cu drone, probabil din Idlib ocupată de Al-Qaeda (Hay'at Tahrir al-Sham). Unele rapoarte spun că avioanele de război israeliene au lovit un "depozit al Hezbollah" - deşi nu există nicio confirmare la sol a acestui lucru.

Acest nou atac major vine la o zi după loviturile aeriene israeliene asupra unei suburbii a Damascului, care ar fi rănit doi civili. Oficialii israelieni şi presa susţin de mult timp că desfăşoară o campanie împotriva agenţilor şi activelor iraniene şi ale IRGC din Siria.

După atacul terorist din 7 octombrie al Hamas, această campanie de "contracarare a Iranului" s-a concentrat şi asupra Libanului, unde Hezbollah, sprijinit de Teheran, a intrat într-un conflict fierbinte cu forţele israeliene de-a lungul graniţei.

Guvernul sirian sub conducerea preşedintelui Bashar Al-Assad a depus frecvent plângeri oficiale la Naţiunile Unite că suveranitatea ţării este încălcată în mod constant de agresiunea israeliană, însă, în general, se pare că acestea nu au fost luate în seamă.

În primele zile şi săptămâni după 7 octombrie, Siria a lansat mai multe rachete spre Înălţimile Golan ocupate de Israel, care nu au făcut victime. Între timp, o mare parte a populaţiei siriene a devenit frustrată şi şi-a exprimat o furie crescândă faţă de faptul că armata rusă, care are de mult timp o prezenţă semnificativă în interiorul Siriei (în special din 2015), nu a făcut mai mult pentru a încerca să intercepteze avioanele israeliene care se apropie.

În ceea ce priveşte atacurile israeliene, Moscova s-a mulţumit mult timp să rămână pe margine, atât timp cât se spune că ţintele aparente sunt "legate de Iran".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe