Israelul ar putea întrerupe săptămâna viitoare accesul băncilor palestiniene la sistemul bancar mondial

Bezalel Smotrich
Bezalel Smotrich (YouTube Screenshot)

Băncile palestiniene ar putea fi izolate de sistemul bancar israelian începând de săptămâna viitoare, în urma unei decizii a ministrului israelian de finanţe de a înceta relaţiile dintre cele două instituţii financiare, potrivit unui articol publicat joi de ziarul israelian Haaretz.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu are la dispoziţie două zile pentru a convoca o reuniune a cabinetului pentru a discuta anularea planurilor ministrului de finanţe Bezalel Smotrich de a izola băncile palestiniene atât din sistemul bancar israelian, cât şi din cel internaţional.

Economia palestiniană se bazează pe moneda israeliană, shekelul, ceea ce o face dependentă de legăturile cu Israelul, iar tranzacţiile sale financiare cu restul lumii trebuie să treacă prin Banca Israelului şi băncile israeliene.

La începutul acestei luni, ministrul Smotrich, de linie dură, a ameninţat că va paraliza economia Autorităţii Palestiniene ca răspuns la sancţiunile impuse de Statele Unite asupra a patru colonişti extremişti din Cisiordania acuzaţi de violenţă împotriva palestinienilor.

Băncile israeliene au ţinut cont de sancţiuni, în ciuda apelurilor lui Smotrich de a nu se conforma. Două bănci israeliene, Israel Discount Bank şi Bank Hapoalim, menţin în prezent conexiunile băncilor palestiniene cu sistemul bancar din Israel şi la nivel global.

Pentru a le proteja de procesele în care este implicată Autoritatea Palestiniană (AP) pentru "transfer de fonduri către grupuri teroriste", guvernul israelian a emis anual o derogare de protecţie pentru cele două bănci, semnată de ministrul de finanţe.

Smotrich refuză acum să reînnoiască acest acord, care este în vigoare de ani de zile. Fără această protecţie, AP va fi lipsită de imunitate, iar băncile israeliene vor fi expuse la procese şi se aşteaptă ca acestea să întrerupă legăturile cu băncile palestiniene.

Consecinţele izolării AP de lumea financiară şi de economia israeliană ar fi paralizarea semnificativă a economiei palestiniene.

Nicio companie israeliană care are relaţii de afaceri cu AP nu va mai putea să depună cecuri palestiniene sau să primească plăţi de la băncile palestiniene, potrivit sursei citate. Chiar şi muncitorii palestinieni, care trebuie să primească salariile doar sub formă de depozit bancar, conform unui acord din 2022 între autorităţile palestiniene şi israeliene, nu vor mai putea continua să primească salariile în Israel, decât dacă acestea sunt plătite în numerar.

Alte domenii care ar fi afectate de mişcarea lui Smotrich includ operaţiunile palestiniene de export şi import, care trec prin porturile israeliene, şi fondurile fiscale palestiniene, care sunt colectate de Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe