Israelul bombardează aeroporturile din Damasc şi Alep înainte de sosirea ministrului iranian de Externe

Aeroportul internaţional din oraşul Alep, Siria
Aeroportul internaţional din oraşul Alep, Siria (Youtube - screenshot)

În urmă cu câteva zile, din Siria au fost lansate rachete spre Înălţimile Golan ocupate de Israel, în semn de "solidaritate" cu cauza palestiniană - potrivit unor surse media regionale -, în timp ce războiul face ravagii în Gaza. Probabil că a fost o lovitură a armatei siriene, dar rămâne posibilitatea ca aceasta să fi fost condusă de miliţii asociate, cum ar fi grupuri "legate de Iran".

"Atacuri, rachete au fost trase din Siria în Israel. Nu ştim încă dacă aceste rachete au fost lansate de Armata Naţională Siriană (ANS), de vreuna dintre numeroasele miliţii iraniene care există şi care sunt salutate de regimul sirian sau de Hezbollah sau de orice altă facţiune. Ceea ce ştim este că am ripostat faţă de sursele de foc, iar în prezent situaţia de acolo este liniştită şi să sperăm că va rămâne aşa", a declarat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al Forţele de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus.

Dar se pare că Israelul consideră într-adevăr responsabil guvernul sirian condus de Bashar al-Assad, deoarece, joi, IDF a ripostat împotriva unor ţinte siriene. Televiziunea de stat siriană confirmă acum că Israelul a lansat atacuri asupra celor două aeroporturi internaţionale principale ale ţării, în capitala Damasc şi în Alep, în nord. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce un avion iranian a ajuns la destinaţie.

Potrivit Reuters, canalul media local Sham FM a declarat că apărarea aeriană siriană a fost lansată ca răspuns la ambele atacuri, menţionând că au existat pagube, dar nu şi victime pe aeroportul din Alep, dar nu a oferit informaţii despre impactul loviturii asupra aeroportului din Damasc.

Mass-media de stat a confirmat că loviturile israeliene au atins pistele de aterizare şi au lăsat ambele aeroporturi nefuncţionale. Nu este prima dată când Israelul atacă aceste aeroporturi, dar faptul că ambele au fost lovite într-o operaţiune simultană pare o premieră.

"Am bombardat aeroporturile din Damasc şi Alep ca răspuns la tirurile de obuze de mortier din Siria", a specificat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Există informaţii potrivit cărora un avion iranian s-a întors din drum din cauza loviturilor asupra ambelor aeroporturi. O ştire a ziarului israelian Haartz anunţa că un avion iranian s-a întors spre Teheran în urma loviturilor aeriene asupra aeroporturilor internaţionale din Damasc şi Alep.

Unele surse de monitorizare a aviaţiei au speculat că ar fi putut fi vorba de avionul ministrului iranian de Externe; cu toate acestea, au existat zboruri oarecum de rutină între Teheran şi Siria. Noile atacuri ale Israelului au trimis un mesaj Teheranului, fiind totodată represalii pentru atacul sirian anterior asupra Înălţimilor Golan.

"Atacurile au avut loc cu o zi înainte ca ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, să viziteze Siria". Joi, echipele tehnice au ieşit în teren pentru a determina amploarea pagubelor la ambele situri, a declarat Ministerul sirian al Transporturilor, potrivit sursei citate.

Atât Washingtonul, cât şi Israelul au transmis avertismente puternice Iranului, Siriei şi Hezbollahului libanez să nu intre în conflictul Hamas-Israel.

Au apărut rapoarte în presa occidentală care susţin că iranienii ar fi fost luaţi prin surprindere de incursiunea majoră a Hamas de sâmbătă în sudul Israelului. Consensul oficialilor americani care au vorbit cu presa a fost că, deşi Iranul finanţează Hamas de ani de zile, probabil că nu a fost implicat direct în operaţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe