Israelul declanşează atacuri aeriene majore în Siria şi în interiorul Libanului

(Youtube - captură ecran)

Forţele de Apărare ale Israelului (FDI) au confirmat marţi o altă lovitură efectuată pe teritoriul libanez. Loviturile au vizat "un complex militar folosit de unitatea aeriană a Hezbollah" în districtul Baalbek, care se află în nord-estul ţării.

Aceasta marchează cea mai adâncă lovitură israeliană în interiorul Libanului de la începutul războiului, în urma atacului terorist al Hamas din 7 octombrie, la peste 110 km de graniţa cu Israelul.

Numărul victimelor sau dimensiunea pagubelor rămân neclare. Există temeri din ce în ce mai mari că, dacă astfel de lovituri devin mai regulate, s-ar putea deschide un război regional mai mare.

În ultimele zile, Hezbollah a lansat mai multe rachete împotriva comunităţilor din nordul Israelului, precum şi împotriva bazei FDI de pe muntele Meron. Baza de supraveghere de pe Muntele Meron se află la aproximativ 8 km de graniţa libaneză şi a fost atacată în mod repetat de-a lungul mai multor luni.

În cursul nopţii şi la primele ore ale dimineţii au avut loc, de asemenea, lovituri pe scară largă împotriva unor zone din estul Siriei. În timp ce Israelul atacă frecvent Siria, unele surse afiliate guvernului sirian au dat vina pe Statele Unite.

Potrivit publicaţiei regionale The Cradle, marţi 26 martie, loviturile aeriene au vizat mai multe zone din oraşul Deir Ezzor din estul Siriei şi din zona rurală a acestuia, soldate cu numeroşi morţi şi răniţi.

"La ora 1:49 AM, avioanele americane au efectuat mai multe lovituri aeriene simultane care au vizat o serie de zone din guvernatorat şi din zona rurală a acestuia", au declarat Forţele Naţionale de Apărare (FNA) afiliate guvernului sirian.

Loviturile au vizat zona Salhiya din Al-Bukamal, în apropierea graniţri irakiene, şi zone rezidenţiale din zonele Al-Mayadin şi Al-Qusour din Deir Ezzor.

Dar presa israeliană a identificat forţele aeriene ale FDI ca fiind în spatele atacului din estul Siriei, care ar fi vizat active "pro-Iran".

Forţele aeriene israeliene au efectuat atacuri aeriene în zorii zilei de marţi în estul Siriei, vizând active iraniene şi agenţi implicaţi într-un complot recent de contrabandă cu arme avansate către teroriştii din Cisiordania, potrivit The Times of Israel.

Se pare că peste 15 persoane au fost ucise în loviturile din zonele Deir Ezzor şi al-Bukamal, în apropiere de graniţa Siriei cu Irakul.

Loviturile au vizat bunuri aparţinând Unităţii 4000 a Iranului, Divizia de operaţiuni speciale a Organizaţiei de informaţii a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, şi unitatea de operaţiuni speciale a Forţei Quds a IRGC din Siria, cunoscută sub numele de Unitatea 18840, potrivit unor surse israeliene din domeniul apărării.

Diferite rapoarte internaţionale au citat cifre diferite privind numărul de victime, însă este clar faptul că a existat o serie de lovituri aeriene de amploare. Presa iraniană a declarat că un membru al Gardienilor Revoluţiei a fost ucis în Siria în cursul nopţii.

Potrivit The Associated Press, printre morţi se numără şi civili, inclusiv femei, copii şi un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dama Post, un organ de presă pro-guvernamental din Siria, a declarat că loviturile au vizat capitala provinciei Deir el-Zour, care poartă acelaşi nume, şi oraşele Mayadeen şi Boukamal. Acesta a precizat că 20 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucişi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că unul dintre membrii echipei sale, inginerul Emad Shehab, a fost ucis de una dintre lovituri. Organizaţia a precizat că Shehab, în vârstă de 42 de ani, a servit ca punct focal al OMS pentru apă, salubritate şi igienă în provincie din 2022.

Atacurile insurgenţilor legaţi de Iran împotriva bazelor americane din Irak şi Siria s-au liniştit în mare parte în ultima vreme, în comparaţie cu frecvenţa şi frecvenţa lor săptămânală de anul trecut, în urma atacului din 7 octombrie.

Între timp, orice potenţial scenariu în care Israelul ar muta trupe terestre în sudul Libanului ar declanşa probabil un război mai mare cu Hezbollah, care ar putea cuprinde tot Libanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe