Israelul promite victoria asupra Iranului. Netanyahu: Campania nu s-a încheiat încă, vom învinge

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Iranul a avertizat duminică Israelul şi Statele Unite că va da un "răspuns mult mai amplu" dacă vor exista represalii în urma atacului în masă cu drone şi rachete pe care l-a lansat asupra teritoriului israelian în cursul nopţii, transmite Reuters.

La rândul său, Israelul a declarat că "încă nu s-a încheiat campania".

Pericolul izbucnirii unui război deschis între cele două state din Orientul Mijlociu care se urăsc de moarte şi implicarea Statelor Unite a pus regiunea pe jar, în timp ce Washingtonul a declarat că America nu caută conflict cu Iranul, dar nu va ezita să-şi protejeze forţele şi Israelul.

Iranul a lansat atacul din cauza unei presupuse lovituri israeliene asupra consulatului său din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanţi de top ai Gărzilor Revoluţiei şi după luni de confruntări între Israel şi aliaţii regionali ai Iranului, declanşate de războiul din Gaza.

Cu toate acestea, atacul sutelor de rachete şi drone, majoritatea lansate din interiorul Iranului, a provocat doar pagube modeste în Israel, deoarece majoritatea au fost doborâte cu ajutorul aliaţilor, inclusiv SUA, Marea Britanie şi Iordania.

"Am interceptat, am respins, împreună vom învinge", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe reţelele de socializare.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că, în ciuda faptului că a zădărnicit atacul, campania militară nu s-a încheiat şi că "trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu".

Postul de televiziune israelian Channel 12 a citat peste noapte un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un "răspuns semnificativ" la atac, în timp ce Netanyahu s-a întâlnit cu cabinetul său de război.

Rusia, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Oman au îndemnat la reţinere.

Misiunea Republicii Islamice la Naţiunile Unite a declarat că atacul a avut ca scop pedepsirea "crimelor israeliene", dar că acum "consideră că problema este încheiată".

Şeful Statului Major al armatei iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, a avertizat la televiziune că "răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acţiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului" şi a declarat Washingtonului că bazele sale ar putea fi, de asemenea, atacate dacă va ajuta Israelul să riposteze.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din Grupul celor şapte economii majore pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce el a numit atacul neruşinat al Iranului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că America nu caută un conflict cu Iranul, dar nu va ezita să acţioneze pentru a proteja forţele americane şi pentru a sprijini apărarea Israelului.

Consiliul de Securitate al ONU urma sa se reunească duminică la ora 16.00 ET (2000 GMT), după ce Israelul a cerut să condamne atacul iranian şi să desemneze Gărzile Revoluţionare drept organizaţie teroristă.

Escaladarea conflictului

Sâmbătă, Gărzile Revoluţionare ale Iranului au capturat o navă de marfă legată de Israel în Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai importante rute de transport maritim de energie din lume, subliniind riscurile unui conflict mai amplu pentru economia mondială.

Războiul din Gaza, pe care Israelul a invadat-o în urma unui atac al grupării Hamas, susţinută de Iran, la 7 octombrie, a intensificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu grupări aliate cu Iranul din Liban, Siria, Yemen şi Irak.

Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah - care a făcut schimb de focuri cu Israelul de la începutul războiului din Gaza - a declarat duminică dimineaţa devreme că a tras rachete asupra unei baze israeliene.

Dronele ar fi fost lansate, de asemenea, împotriva Israelului de către grupul Houthi din Yemen, aliat cu Iranul, care a atacat rutele de navigaţie în Marea Roşie şi în jurul acesteia pentru a-şi arăta solidaritatea cu Hamas, a declarat compania britanică de securitate maritimă Ambrey.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a citat o sursă care a declarat că Teheranul urmăreşte îndeaproape Iordania, care ar putea deveni următoarea ţintă în cazul unor mişcări de susţinere a Israelului.

Atacul din 7 octombrie, în care au fost ucişi 1.200 de israelieni şi 253 au fost luaţi ostatici, împreună cu nemulţumirea internă faţă de guvern şi presiunea internaţională privind războiul din Gaza, constituie fundalul deciziilor lui Netanyahu cu privire la un răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe